Kruche ciasteczka migdałowe – bez cukru, tłuszczu, jajek i glutenu!!!

bez-glutenu bez-cukru bez-tluszczu bez-jajek

To ciasteczka z gatunku tych niepozornych, ale zaskakująco smacznych. A co jeśli jeszcze powiem, że są bez tłuszczu, bez cukru, jajek i glutenu? Niemożliwe żeby dobrze smakowały? Zapewniam, że są pyszne i idealne na małą przegryzkę dla dzieciaków (moja Lila je uwielbia, a baardzo ciężko ją zadowolić :)). Są banalne do zrobienia i super szybkie, a mąka migdałowa nadaje im oryginalny smak.

IMG_1274 obrobione

Ciasteczka (około 20-25 sztuk średnicy 2,5 cm w zależności od ich grubości):

  • 150 g mąki migdałowej (ja użyłam odtłuszczonej) *
  • 5 łyżeczek płynnego miodu
  • stewia, erytrytol lub ksylitol do smaku (koniecznie w proszku)**
  •  szczypta soli
  •  łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej
  • około 10 łyżeczek chudego mleka ***
  • ulubiony aromat (ja użyła naturalnego aromatu orzecha laskowego)

** Tematowi naturalnych zamienników białego cukru poświęcę najbliższy post.

*** trzeba dolewać na oko, mleko ma tylko lekko złączyć masę, nie nadając jej zbyt dużo wilgoci i kleistości. Ciasto ma być dość suche, może się lekko kruszyć, a nie mieć konsystencje ciasta pierogowego

Wykonanie:

Łączymy ze sobą wszystkie sypkie składniki i dodajemy miód. Rozcieramy w palcach i dopiero wtedy dodajemy stopniowo mleka, uważając na konsystencję ciasta (patrz powyżej). Zagniatamy ciasto i wkładamy je na pół godziny do lodówki lub na 15 minut do zamrażarki. Ze schłodzonego ciasta wałkujemy placek grubości około 2-3 mm (ja lubię bardzo cienkie ciasteczka, wtedy przyjemnie chrupią, ale oczywiście można rozwałkować ciasto grubiej wydłużając ich czas pieczenia) i wycinamy małe kółeczka. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem około 10 minut w temperaturze 180 stopni (kiedy są super cienkie) lub około 15 minut jeśli rozwałkujecie ciasto grubiej. UWAGA: nie sugerujcie się miękkością ciasteczek, żeby ich nie przepiec – gorące są miękkie, dopiero po ostudzeniu twardnieją i robią się chrupiące.

Prawda, że banalnie proste? A teraz najlepsza część: moje jedno ciasteczko (średnicy 2,5 cm i grubości ok. 3 mm) to tylko 31 kcal!!! Zero glutenu, cukru, tłuszczu i jajek!!!

IMG_1245 obrobione

IMG_1253 obrobione

* Mąka migdałowa. Po prostu zakochałam się w tej mące!!! Gdyby nie jej odstraszająca cena, robiłabym z niej chyba nawet kopytka :) Nadaje wspaniały, lekki posmak migdałów i pozwala tym samym zmniejszyć ilość środka słodzącego w cieście. Oczywiście jej cena jest uzasadniona, bo dobra mąka migdałowa to nic innego jak zmielone na pył, blanszowane migdały, które muszą być wcześniej mocno wysuszone (w przeciwnym wypadku mąka jest wilgotna, trudno się z nią ‚pracuje’ i może szybko zacząć gnić). Zawiera bardzo wysoki wskaźnik białka, aż 22 g na 100 (mąka biała 12 g na 100) i tłuszczu – 53 g na 100 (jednak są to wyłącznie nienasycone kwasy tłuszczowe). Na jej korzyść przemawia niski indeks glikemiczny, prawie 4 razy większa zawartość białka w porównaniu z mąką pszenną przy jednoczesnym 30 % niższym poziomie węglowodanów i to, że pomaga podnosić poziom ‚dobrego’ cholesterolu. Zawiera witaminę E, żelazo, wapń, które są niezbędne to produkcji krwi i kości, zapewnia 20% dziennej dawki magnezu, ma właściwości antyoksydacyjne. No i rzecz jasna, nie zawiera glutenu. Bardzo dobrze komponuje się w wypiekach, nadając im delikatnej słodyczy, wilgoci i niepowtarzalnego orzechowego posmaku. Łatwo zastępować nią w ciastach mąkę glutenową bez konieczności dodawania ‚spoiwa’ w postaci gumy ksantanowej (o której szerzej niebawem). Czyli podsumowując: poza ceną – same korzyści :) Ja używam odtłuszczonej mąki migdałowej, bo jak na mój gust jest zbyt tłusta.

Źródła: http://zielonaspizarnia.pl/za-co-kochamy-make-migdalowa/

IMG_1263 obrobione

Ciasteczka są: bezglutenowe, bez tłuszczu, bez cukru, bez jajek.

Jedna myśl na temat “Kruche ciasteczka migdałowe – bez cukru, tłuszczu, jajek i glutenu!!!

  1. Witam

    Bardzo ciekawy przepis. Chce go wypróbować, ale ta guma ksantanowa nie wydaje mi się zbyt zdrowa. Czym moge ją zamienić?

    Proszę odpisz wysyłając odpowiedź na mój mail.

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>