Kruche ciasteczka waniliowe z miodem siemieniem lnianym

bez-glutenu bez-cukru bez-laktozy

Bardzo proste i szybkie do zrobienia kruche ciasteczka o mocno waniliowym aromacie i miodowym posmaku z dodatkiem zdrowego siemienia lnianego.

IMG_8039 obrobione

Przepis (na około 45 ciasteczek):

– 3 kopiaste łyżki mielnego siemienia lnianego

– 2 bardzo kopiaste łyżki mąki kukurydzianej

– 1 kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej

– 3 kopiaste łyżki mąki ryżowej

– 2 duże jajka

– 6 łyżek oleju rzepakowego

– 3 duże łyżki miodu płynnego

– 1/2 szklanki erytrytolu

– aromat waniliowy lub nasionka z laski wanilii

– łyżeczka sody

– łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

Wykonanie:

Jajko mieszamy z miodem, erytrytolem i olejem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy zwarte ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy nieco lodowatej wody, jeśli zbyt maziste – dosypujemy którejś z mąk. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wyciamy niewielkie kółeczka (ja użyłam kieliszka do jajek). Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy podwójnie widelcem. Pieczemy w 180 stopniach z termooiegiem około 12 – 15 minut do zrumienienia.

IMG_8037 obrobione IMG_8018 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>