Kruche ciasteczka z czekoladą i rodzynkami

bez-cukru bez-laktozy

Proste, klasyczne ciasteczka z dodatkiem drobno posiekanej czekolady, rodzynek. oraz mąki orzechowej. Wyjątkowo kruche i chrupiące. Smakiem bardzo przypominają pewne znane ciasteczka śniadaniowe z kłosem ;), ale nie zawierają cukru i tylko same naturalne składniki. U mnie zostały okrzyknięte najlepszymi ciastkami jakie zrobiłam od dłuższego czasu.

IMG_9359 obrobione

Przepis (około 40 ciasteczek):

- 200 g mąki pszennej typ 550 ( w zależności od gęstości użytego miodu i jogurtu / śmietany może być potrzeba dodania nieco więcej)

- 60 g skrobi ziemniaczanej

- 60 g mąki arachidowej

- 100 g masła lub wegańskiej margaryny

- 65 g śmietany 18% lub jogurtu greckiego

- łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 3/4 szklanki erytrytolu / ksylitolu (można także użyć cukru trzcinowego nierafinowanego, który nada karmelowego smaku w ilości 5 łyżek = 100 g)

- 6 łyżek płynnego, łagodnego miodu

- 1/2 łyżeczki ekstraktu stewii

- 2 żółtka

- aromat waniliowy

- 10 kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej bez cukru bardzo drobno posiekanej

- 60 g bardzo drobno posiekanych rodzynek

Wykonanie:

Żółtka ucieramy ze wszystkimi słodzikami, dodajemy masło oraz pozostałe składniki i zagniatamy zwarte ciasto. Jesli jest zbyt rzadkie, dosypujemy mąki pszennej; schładzamy minimum pół godziny w lodówce. Rozwałkowujemy, podsypując mąką, na grubość około 5 mm i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem około 15 minut.

IMG_9371 obrobione IMG_9377 obrobiony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>