Kruche rogaliki z jabłkiem i cynamonem

bez-cukru

Kruche, lekko maślane rogaliki z jabłkiem i cynamonem, zapieczone pod słodką skorupką. Po prostu uzależniające!IMG_9957 obrobione

Przepis (około 24 sztuki):

– 2 żółtka

– 120 g masła

– 100 g śmietany 18% lub jogurtu greckiego

– ok. 150 g mąki pszennej tortowej

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 70 g erytrytolu

– 1/3 łyżeczki ekstraktu stewii

– kilka łyżeczek cynamonu

– 2 większe jabłka

Wykonanie:

Masło ucieramy z erytrytolem i stewią, dodajemy żółtka i śmietanę / jogurt, ucieramy jeszcze chwilę i dodajemy następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Ilość mąki należy kontrolować, dodając ją stopniowo (jeśli ciasto jest za rzadkie, trzeba zwiększyć jej ilość, ma być zwarte, ale elastyczne). Zagniatamy zwarte ciasto, które przez chwilę wyrabiamy. Można schłodzić je przez kilkadziesiąt minut, jaednak nie jest to konieczne. Ciasto dzielimy na pół i każdy z kawałków rozwałkowujemy na okrągły placek grubości około 3 mm. Koło dzielimy na 8-10 trókątów. Na każdym z nich kładziemy po kawałku obranego ze skórki jabłka, posypujemy cynamonem i posypujemy połową łyżeczki erytrytolu. Zwijamy, formując kształt rogalika. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem lub tylko wodą i posypujemy erytrytolem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem w 190 stopniach z termoobiegiem około 20 minut, do zrumienienia.

IMG_9961 obrobione IMG_9965 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>