Kruche waniliowe ciasteczka – połówki

bez-laktozy bez-cukru bez-glutenu

Niby zwykłe kruche ciasteczka, ale nie do końca. Użycie silikonowej, dość głębokiej foremki (połówka foremki do cakepops’ów, którą już kiedyś pokazywałam na blogu) sprawia, że ciasteczka są przyjemnie kruche, ale nie twardawe jak w przypadku zwykłych herbatników i mają ciekawy kształt.

IMG_9948 obrobione

Przepis (około 35 ciateczek):

– 4 żółtka

– 4 łyżki płynnego miodu

– 2 łyżki syropu klonowego

– 100 g erytrytolu

– 150 g masła lub margaryny wegańskiej

– 100 g mąki ryżowej

– 50 g siemienia lnianego

– 100 g mąki pszennej / z amarantusa / orkiszowej/ migdałowej

– jesli potrzeba ok. 25-30 g skrobi ziemniaczanej

– 2 łyżki lodowatej wody

– aromat waniliowy

– kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Żółtka ucieramy ze słodzikami, dodajemy masło / margarynę wegańską, aromat. Przesiewamy mąki z proszkiem i zagniatamy ciasto (może być mikserem planetarnym na niskich obrotach z odpowiednią końcówką), dolewamy wodę. Jesli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy skrobię ziemniaczana (jak w przepisie). Gotowe ciasto schładzamy przez kilkadziesiąt minut w lodówce. Po tym czasie wypełniamy nim zagłębienia w silikonowej formie po brzegi i pieczemy około 30-35 minut w 190 stopniach z termoobiegiem.

link do foremki, o której mowa przepisie: http://blog.haveacake.pl/bezglutenowe-cakepopsy-waniliowe-w-czekoladzie-i-kokosie/

IMG_9953 obrobione IMG_9952 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>