Lody orzechowe bez jajek i śmietany

bez-tluszczubez-cukrubez-jajekbez-glutenu

 

Szczerze mówiąc, robiąc te lody myślałam, że nie wyjdzie z tego nic smacznego… ;) Lody z serka homogenizowanego 0%? Jednak w ramach nieustających eksperymentów, postanowiłam spróbować. I całe szczęście, bo wyszły pyszne: kremowe jak z dodatkiem 36% śmietany. A to dzięki popularnemu w moich przepisach składnikowi, który tutaj sprawdził się idealnie…

IMG_3647 obrobione

Przepis (3 duże porcje):

– 450 g bardzo gęstego (WAŻNE) serka homogenizowanego 0% (ja użyłam serka ‚Maćkowy’)

– pół łyzeczki ekstraktu stewii

– 5 łyżek erytrytolu

– aromat orzechowy

– 10-15 ml rumu (dzięki temu lody nie będą zamarzały ‚na kość’)

– kilkanaście posiekanych drobno orzechów laskowych / włoskich/ mieszanych (ja zrezygnowałam, bo nie lubię w lodach nic chrzęszczącego między zębami)

– płaska łyżeczka gumy ksantanowej (to właśnie ten składnik nadaje tłustości’ lodom bez użycia kremówki)

Wykonanie:

Schłodzony serek miksujemy ze słodzikami, aromatem, rumem i gumą. Zostawiamy w lodówce na kilkadziesiąt minut i po tym czasie przekładamy do maszyny do lodów i mieszamy przez 15-20 minut. (Moja maszyna niestety nie dała rady, bo lody były bardzo gęste i po kilkunastu minutach odmówiła współpracy. Przełożyłam więc mieszankę do pojemnika i zostawiłam w zamrażalniku na około 1,5 godziny nawet bez mieszania mikserem). Pod koniec mieszania dorzucamy posiekane orzechy. Wyjmujemy, kiedy nie są jeszcze zamrożone ‚na kamień’.

IMG_3648 obrobione

IMG_3651 obrobione IMG_3653 obrobione IMG_3655 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>