Migdałowy mini torcik z polewą czekoladową na orzechowym spodzie

bez-jajek bez-cukru bez-tluszczubez-glutenu

Serek wiejski, daktyle, orzechy i wyszedł super smaczny deser. Co ciekawe, w smaku wcale nie przypomina sernika, na co wskazywałby główny składnik… Bardzo polecam, efektowny i szybko się robi!

IMG_9175 obrobione

Przepis (dwa minitorciki):

Spód orzechowy (podana ilość jest za duża na dwa spody, można upiec więcej i użyć do ozdobienia torcików):

– 50 g mąki arachidowej

– 60 – 70 g mąki pszennej / ryżowej w wersji bezglutenowej

– 1/8 łyżeczki gumy ksantanowej

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 50 g masła lub wegańskiej margaryny

– 4 łyżki sproszkowanego erytrytolu / ksylitolu

– żółtko (niekoniecznie)

Masa serowa:

– 200 g serka wiejskiego grani z Piątnicy (nie rzadki, ze śmietanką, tylko twarożkowy, słodkawy w smaku)

– 1,5 łyżeczki żelatyny

– 5 łyżek erytrytolu / ksylitolu

– 1/2 łyżeczki ekstraktu stewii

– łyżka puree daktylowego*

– aromat migdałowy

* kilka sztuk daktyli zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinę. Odlewamy wodę (zostawiając około 2-3 łyżek) i blendujemy na jednolitą masę

Polewa czekoladowa:

– spora łyżka masła / margaryny wegańskiej

– 3 łyżki erytytolu

– płaska łyżka kakao

-łyżka zimnego mleka

Wykonanie:

Spód: z podanych składników zagniatamy zwarte ciasto i schładzamy przez kilkanaście minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem ramekiny, pod które podkładamy papier do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem około 15 minut i studzimy.

Masa: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody niezbędnej do jej rzmieszania i zostawiamy do napęcznienia. Twarożek blendujemy z pozostałymi składnikami na jednolitą masę bez grudek. Żelatynę rozpuszczamy i letnią, małym strumyczkiem wlewamy do masy serowej cały czas miksując. Wylewamy na ostudzony spód w ramekinie i wstawiamy do lodówki do stężenia na minimum 1,5 godziny. Wyjmujemy z ramekinów.

Polewa: Masło / margarynę rozpuszczamy i dodajemy słodziki oraz kakao mieszając do połaczenia się składników. Na sam koniec dolewamy zimne mleko i znów mieszamy. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia i wylewamy na stężoną masę serową. Ja posypałam  wierzch okruszkami z pokruszonych orzechowych spodów.

IMG_9166 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>