Mini tarty na kruchym spodzie z kakaowym kremem kasztanowym i kremem waniliowym

bez-cukru bez-glutenu

Sezon na kasztany trwa, więc dziś propozycja na ich wykorzystanie w pysznym kremie, który smakuje jak domowa nutella. Do tego kruche ciasto, kontrastujący krem waniliowy i mamy szybki i smaczny deser.

IMG_8566 obrobione

Przepis:

Kruchy spód:

– 1 żółtko

– 4 łyżki erytrytolu

– 1/3 łyżeczki ekstraktu stewii

– 35 g mąki ryżowej

– 15 g simienia lnianego mielonego

– 35 g mąki owsianej / migdałowej / amarantusowej / jaglanej (jesli używamy miksu bezglutenowych mąk dodajemy 1/8 łyżeczki gumy ksanatanowej)

– 3/4 łyżeczki sody

– szczypta soli

– 3 łyżki oleju rzepakowego / kokosowego bezzapachowego

– łyżka lodowatej wody

– aromat waniliowy

Kakaowy krem kasztanowy:

– ok. 250 g upieczonych i obranych z łupinek kasztanów

– łyżka kakao lub karobu

– 4 łyżki erytrytolu / ksylitolu

– 1/2 łyżeczki ekstraktu stewii

– 50 ml sherry / rumu

– aromat orzechowy

Krem waniliowy:

– 150 g naturalnego kremowego, gestego serka homogenizowanego lub jogurtu greckiego 0% (ja używam serka Maluta 0% lub naturalnego jogurtu greckiego 0% Piątnica)

– 3 łyżki erytrytolu

– 1/4 łyżeczki ekstraktu stewii lub łyzka miodu

Wykonanie:

Kruchy spód: wszystkie składniki zagniatamy szybko w zwarte ciasto i schładzmy przez pół godziny. Po tym czasie wyklejamy nim spód kokilek wyłożonych papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 stopniach z termoobiegiem.

Krem kasztanowy: Kasztany nacinamy na krzyż i pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut. Studzimy i obieramy ze skórki. Blendujemy z niewielką lilością wody na idealnie gładka masę, dodajemy pozostałe składniki kremu i miksujemy.

Krem waniliowy: Serek miksujemy ze słodzikami i aromatem.

Na ostudzony spód wykładamy krem kasztanowy, a na niego krem waniliowy. Ja ozdobiłam deser karmelowymi nitkami, ale sprawdzi sie też idealnie kakao, tarta czekolada, czy owoce.

Karmelowe nitki: 3/4 szklanki cukru wsypujemy do rondelka i dodajemy 2 łyżki wody. Podgrzewamy na śrdnim ogniu bez mieszania do rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier zacznie się karmelizowac i pojawią się bąble, zmniejszamy ogień i czekamy aż masa zacznie brązowieć i gęstnieć. Wtedy zdejmujemy z ognia i odczekujemy około 1-2 minut, za pomocą widelcawyciagamy pierwszą karmelową nitkę, którą ciągniemy palcami i nawijamy jak na kłębek, tworząc gniazdka jak na zdjęciach. UWAGA: Taka dekoracja jest bardzo nietrwała i w kontakie z kremami szybko się rozpuści, dlatego najlepiej położyć ją na ciastkach tuż przed podaniem.

IMG_8569 obrobione IMG_8558 obrobione IMG_8560 obrobioneIMG_8571 obrobioneIMG_8574 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>