Minitorcik migdałowy z serka wiejskiego na ciasteczkowym spodzie

bez-cukru bez-tluszczu

Pomysł na deser bez pieczenia (jesli mamy gotowe kruche ciastka), z serkiem twarożkowym w roli głównej. Bardzo szybki do zrobienia, trzeba jedynie troche poczekać, aż stężeje w lodówece. Idealny na ciepłe dni, kiedy nie may ochoty włączać piekarnika.IMG_9342 obrobione

Przepis (na 1 torcik):

Spód: jedno duże ciastko o średnicy rantu, jaki będziemy używać (u mnie 8 cm) z tego przepisu lub jakiekolwiek kruche ciastka domowego wypieku

Masa:

- serek wiejski grani (o strukturze bardziej rzadkiego twarożku ze śmietanką niż serka wiejskiego) 200 g

- 6 łyżek erytrytolu

- 1/2 łyżeczki ekstraktu stewii lub spora łyżka płynnego miodu

- aromat migdałowy

- 1 czubata łyżeczka żelatyny w proszku

- 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku (można pominąć, nadaje bardziej mlecznego posmaku)

Dodatkowo: starte na tarce orzechy laskowe i 4 kostki mlecznej czekolady bez cukru

Wykonanie:

Masa: Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody, dokładnie mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Serek wiejski miksujemy ze słodzikami, aromatem, mlekiem w proszku. Żelatynę rozpuszczamy na minimalnym ogniu i kiedy nieco przestygnie wlewamy bardzo cienkim strumieniem do masy serowej cały czas miksując na najwyższych obrotach. Wylewamy na ciasteczkowy spód w rancie i wstawiamy do zastygnięcia do lodówki na minimum 2 godziny. Dekorujemy startymi orzechami i czekoladą.

IMG_9350 obrobione IMG_9353 obrobione

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>