Miodowe kółeczka jak „Cheerios”

bez-cukru

Płatki śniadaniowe własnej roboty! Lub też mini ciasteczka do chrupania jako zdrowa przekąska. Słodkie, miodowe, z pewnością były warte prawie godzinnego turlania kuleczek :) A najważniejsze, że zrobione z samych zdrowych składników – z czystym sumieniem można sprawić nimi frajdę  dzieciakom.

IMG_7723 obrobione

Przepis  (około dwóch sporych  miseczek):

– kopiasta łyżka mąki z brązowego ryżu

– kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

– 2 kopiaste łyżki mąki pszennej / owsianej

– 2 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej

– żółtko jajka

– duża łyżka gęstego jogurtu naturalnego

– 2 łyżki płynnego miodu

– 2 łyżki erytrytolu / ksylitolu

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 1,5 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo: 2 łyżki miodu i łyżka wody

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce i zagnieść ciasto (powino mieć konsystencję plasteliny). Odrywamy po niewielkim kawałku i formujemy małe kuleczki., które układamy na papierze do pieczenia na blasze. W każdej kulce robimy dziurkę o sporej średnicy (ja użyłam do tego słomki do napojów). Pieczemy 10 minut w 180 stopniach z termobiegiem, następnie przekładamy do miski, polewamy mieszanką wody i miodu i dobrze mieszamy, żeby każde kółeczko było obtoczone. Wykładamy ponownie na papier i pieczemy jeszcze około 10 minut w takiej samej temperaturze do zezłocenia. Jeśli płatki mają być bardziej chrupiące, wydłużamy czas pieczenia o około 10 minut i zmniejszamy temperaturę do 165 stopni.

IMG_7715 obrobione

IMG_7716 obrobione IMG_7719 obrobione IMG_7721 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>