Mrożony mus / sorbet dyniowy

bez-cukrubez-jajekbez-glutenubez-tluszczubez-laktozy

Dyniowych słodkości ciąg dalszy. Dziś szybki i łatwy do wykonania mrożony mus / sorbet, którego smak jest nieziemski! Warto się nie uprzedzać i spróbować, bo dynia w połączeniu z cynamonem, kawą, mlekiem kokosowym i cytrynową nutą smakuje bardzo oryginalnie. Deser nazwałam sorbetem, ale można mrozić go krócej i wtedy otrzymamy mocno schłodzony mus. I ma jeszcze jedną zaletę: można go spokojnie zjadać na kilogramy :), bo jedna porcja to tylko 40 kcal!

img_6313-obrobione

Przepis ( około 3-4 porcje):

– 1 nieduża dynia Hokkaido*

– ok. 8 łyżek erytrytolu

– łyżeczka cynamonu

– płaska łyżka kawy instant drobno mielonej

– sok z cytryny do smaku

– ok. 6 łyżek mleka kokosowego light

Wykonanie:

Dynię obieramy, kroimy na niewielkie kawałki i pieczemy w 220 stopniach przez około 20 minut, do miękkości. Następnie miksujemy na gładkie puree. Dodajemy pozostałe składniki i przekładamy do pojemnika, który wstawimy do zamrażarki. Jeśli chcemy uzyskać mus, mrozimy przez około 2 godziny; jeśli sorbet, schładzamy przez minimum 4-5 godzin, miksując co około godzinę, żeby nie wytworzyły się kryształki lodu. Po dłuższym mrożeniu, wyjmujemy kilkanaście minut przed podaniem, żeby sorbet dało się łatwo nakładać.

* Dynia Hokkaido różni się od zwykłej rozmiarem (jest sporo mniejsza i zwykle nie przekracza 2-3 kg), intensywniejszym kolorem oraz przede wszystkim smakiem – jest dużo słodsza o lekko orzechowym posmaku. Ma też bardziej mączysty miąższ i dzięki temu nie rozmięka tak podczas obróbki termicznej. Można zjadać ją ze skórką, która po upieczeniu czy uduszeniu jest właściwie niewyczuwalna w smaku. Idealnie nadaje się do przygotowania słodkich wypieków, w których pojawia się zwykle w postaci puree.

Dynia jest bogata w witaminę A (100 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie), C i B oraz błonnik i karotenoidy, które działają jako antyoksydanty. Zawiera też sporo wapnia, żelaza i potasu, ma właściwości odtruwające i oczyszczające. 100 g dyni to tylko 35 kcal! chociaż zawartość cukru jest wyższa niż w tradycyjnej dyni i wynosi ok. 3,5 g/100 g (stąd oczywiście jej sporo słodszy smak).

Ta odmiana dyni pochodzi z japońskiej wyspy Hokkaido, gdzie rosła na glebie wulkanicznej jednak w Japonii znana jest pod nazwą ‚dynia chińska’.

img_6305-obrobioneimg_6312-obrobione

Jedna myśl na temat “Mrożony mus / sorbet dyniowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>