Oponki

bez-glutenu bez-cukru

Jak karnawał, to trzeba zaszaleć, więc z tej okazji na blogu pojawiają się oponki. Tak, SMAŻONE na głębokim tłuszczu!!! Zgroza :) Za to bez cukru i bez glutenu tak, żeby choć minimalnie stwarzać pozory pozostania w klimatach zdrowych słodyczy…

IMG_8752 obrobione

 

Przepis (kopiasty talerz oponek):

– 250 g półtłustego twarogu drobno zmielonego

– 2 jajka

– 8 łyżek erytrytolu / ksylitolu

– 1/3 łyżeczki ekstraktu stewii

– szczypta soli

– łyżka octu spirytusowego

– 3/4 łyżeczki sody

– mąki (jaglanej / amarantusowej / z quinoa / ryżowej ) tyle, ile wchłonie ciasto podczas zagniatania (około pół szklanki)

– olej do smażenia

– erytrytol zmielony na puder do posypania oponek

Wykonanie:

Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, słodziki, sól, sodę, ocet i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, zagniatając zwarte ciasto (ma być jędrne i dające się łatwo formować, ale uwaga, żeby nie dodac za dużo mąki, bo oponki będą twarde). Podsypujemy stolnicę mąką (ciasto jest dość klejące) i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Wycinamy np. szklanką okręgi a z ich środka wycinamy mniejsze koła (np. kieliszkiem). Wrzucamy na mocno rozgrzany olej (oponki nie moga dotykać dna naczynia, tylko unosić się, dlatego oleju musi być sporo). Najlepiej smażyć w garngu z grubym dnem, wtedy olej nie pryska i nie przypala się. Smażymy po kilkanaście sekund z każdej strony do zrumienienia i wyjmujemy na papierowy ręcznik. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypujemy obficie sproszkowanym erytrytolem. Oponki, jak każde ciasto serowe szybko czerstwieją, ale z powodzeniem można je mrozić.

* próbowałam z tego przepisu zrobić oponki pieczone. Wyszły dość smaczne, ale oczywiście smak był diametralnie inny niż smażonych.

IMG_8746 obrobione IMG_8750 obrobione

Jedna myśl na temat “Oponki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>