Orzechowe kruche ciasteczka warkocze na mące amarantusowej

bez-cukru bez-laktozy

Przyjemne, kruche ciasteczka z dodatkiem mąki amarantusowej, orzechów i czekolady.

IMG_9847 obrobione

Przepis (około 30 sztuk):

– 100 g mąki z amarantusa

– 100 g mąki pszennej

– 30 g mąki ziemniaczanej

– 250 g margaryny wegańskiej lub masła 82%

– łyżka jogurtu greckiego (bez laktozy, lub można pominąć)

– 2 żółtka

– szczypta soli

– 1/2 szklanki erytrytolu

– 4 łyżki miodu płynnego

– aromat waniliowy

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 100 g orzechów arachidowych

– 8 kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Masło lub margarynę wegańską ucieramy ze słodzikami, dodajemy miód, jogurt grecki, żółtka i łączymy ze sobą. Następnie dodajemy mąki, proszek, aromat i zagniatamy kruche ciasto. Na samym końcu dorzucamy posiekane rzechy oraz czekoladę i szybko zagniatamy. Schładzamy przez kilkadziesiąt minut, a następnie odrywamy po kawałku wielkości sporego orzecha włoskiego i formujemy rulon, a z niego zwijany ‚warkocz’. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem w niewielkich odstępach i pieczemy a termoobiegiem około 18 minut.

IMG_9842 obrobione IMG_9845 obrobione IMG_9851 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>