Pieczone nachosy

bez-jajek bez-cukru bez-laktozy

Moje najnowsze odkrycie i uzależnienie. Nachosy w zdrowej wersji ‚light’, pieczone w piekarniku zamiast smażenia w głębokim tłuszczu, z kurkumą, curry i papryką. Z ręką na sercu, ich odchudzenie nie sprawiało, że są mniej smaczne niż ich sklepowe odpowiedniki (powiedziałabym, że wręcz odwrotnie). Znikały z miski w tempie błyskawicznym. Zrobienie ciasta to dosłownie chwila, nieco dłuższą chwilę spędzicie na wycinaniu trójkątów, ale w sumie spora miska to około godziny pracy razem z pieczeniem, więc myślę, że warto!

IMG_8721 obrobione

Przepis (spora miska nachosów):

- 110 g mąki kukurydzianej
– 40 g mąki (skrobi) ziemniaczanej
– 150 g mąki pszennej
– 240 ml wody
– 7 łyżek oleju rzepakowego
– łyżeczka (z górką) soli
– łyżeczka papryki słodkiej mielonej
– łyżeczka kurkumy
– pół łyżeczki curry

Wykonanie:

Wodę zagotowujemy z olejem i wlewamy do miski ze wszystkimi suchymi składnikami. Mieszamy łyżką do połączenia się składników i odstawiamy do ostudzenia. Kiedy masa będzie lekko ciepła, ale nie będzie nas parzyła w ręce, zagniatamy szybko ciasto (powinno być bardzo sprężyste i nie klejące) bez długiego wyrabiania. Dzielimy na mniejsze kawałki i po kolei rozwałkowujemy każdy z nich na bardzo cienki placek (około 1-2 mm). Kroimy na pasy szerokości około 2,5 cm i z każdego pasa wycinamy trójkąty. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (blisko siebie, nie rosną) i pieczemy w 200 stopniach z termoobiegiem (w połowie pieczenia odwracając na drugą stronę) około 15 minut. Oczywiście wstawiamy do nagrzanego piekarnika ;) Ale czas pieczenia może być krótszy, jeśli nachosy są cieniutkie, więc lepiej kontrolować!!! Nachosy można z powodzeniem zamrażać. Ich jedyną wadą jest to, że jak każda żywność bez polepszaczy i sztucznych dodatków, szybciej tracą świeżość. Drugiego dnia sa juz lekko czerstwe, ale można je łatwo ‚odświeżyć’ skrapiając je lekko wodą i wstawiając na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

IMG_8727 obrobione IMG_8738 obrobione IMG_20171205_182101 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>