Pieczone pączki z lukrem i powidłami śliwkowymi

bez-cukru

Dziś oczywiście obowiązkowo PĄCZKI!!! W tym roku dałam się skusić tradycji i oprócz poniższej wersji pączków pieczonych, zrobiłam też smażone oraz donaty. Tak więc jest w czym wybierać, polecam :)

IMG_7428 obrobione

Przepis (około 40-45 sztuk):

- 1 kg mąki pszennej

- 6 żółtek

- 600- 650 ml chudego mleka

- 6 łyżek oleju rzepakowego

- 3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego (konieczny do wyrośnięcia drożdży)

- 150 g erytrytolu

- 3 saszetki drożdży instant (21 g łącznie)

- aromat waniliowy

- pół łyżeczki soli

- słoiczek domowych powideł (ja użyłam śliwkowych)

Lukier:

- pół szklanki erytrytolu w pudrze

- łyżeczka gorącej wody

Dodatkowo: dowolne orzechy do posypania po wierzchu

Wykonanie:

Mąkę i pozostałe sypkie składniki połączyć w misce, zrobić wgłębienie i dodać żółtka, olej oraz lekko podgrzane mleko. Wymieszać łyżką do połączenia się składników, a następnie wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące i zacznie odchodzić od miski. Ja wyrabiam zawsze ręcznie, ale hak do ciasta będzie równie dobry. Ciasto będzie dość klejące, ale nie trzeba dosypywać mąki, pączki będą delikatniejsze. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie można zacząć formować pączki: odrywamy z masy kawałki wielkości około 50 g i rozgniatamy na dłoni na placek. Na jego środku kładziemy łyżeczkę powideł i zamykamy pączka łącząc brzegi placka, a następnie formując z niego kulkę. Kładziemy na wyłożonej papierem blasze i zostawiamy do podwojenia objętości (około 25 minut). Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy z termoobiegiem około 20-23 minuty.

Lukier: Starty na puder erytrytol łączymy z gorącą wodą i dokładnie mieszamy.

Po ostudzeniu, pączki dekorujemy lukrem i posypujemy orzechami.

IMG_7448 obrobione IMG_7439 obrobione IMG_7452 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>