Pieczony budyń waniliowy z borówkami

bez-glutenubez-tluszczubez-jajekbez-cukru

Tak pod kolor majowego bzu – borówki z zapasów zamrażarkowych c.d. :) Deser banalnie prosty, ale tak smaczny, że jedna porcja na osobę wywołała głębokie rozczarowanie jedzących. Zamiast borówek, świetnie nadadzą się też mrożone wiśnie, maliny, czy tez inne owocowe skarby, których chcemy się pozbyć z zamrażarek przez nowym sezonem. IMG_2983 obrobione

Przepis (2 porcje):

– 450 ml mleka 0,5 %

– pół łyżeczki ekstraktu stewii

– 5 łyżek erytrytolu

– ziarenka z 1 laski wanilii

– 2 solidne łyżki skrobi ziemniaczanej

– 150 g borówek lub innych owoców

– łyżeczka odtłuszczonego kakao do posypania

Wykonanie:

Z podanych składników gotujemy klasyczny budyń waniliowy. Gorący przelewamy do dwóch kokilek o średnicy ok. 6-7 cm. Na wierzchu układamy borówki i posypujemy łyżeczką erytrytolu. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 min. Ja piekłam 20 min w termoobiegu a ostatnie 8-10 min grzanie z góry, wtedy borówki ładnie się ‚rozpadną’. Po wystudzeniu posypać kakao. Ja udekorowałam dodatkowo mlekiem z erytrytolem spienionym w syfonie do bitej śmietany :) Szerzej o tym przyrządzie, do którego kupna się przymierzam (ten był niestety pożyczony) niebawem.

UWAGA: Nie wlewajmy budyniu do samej krawędzi kokilki, ponieważ podczas pieczenia wyrasta i może wykipieć.

IMG_2985 obrobione Taka porcja to aż 9,3 g białka i tylko 1,8 g tłuszczu przy 236 kcal!IMG_2987 obrobione  IMG_2992 obrobione IMG_2996 obrobione IMG_3001 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>