Pierniczki z puree z dyni / batata, bez jajek

bez-jajek bez-cukru

W tym roku postanowiłam zrobić na Święta pierniczki, raczej ze względu na Lilę i frajdę jakich dostarcza ich pieczenie i ozdabianie, niż tradycję. Oczywiście nie będą takie całkiem ‚normalne’, bo zamiast masy tłuszczu zawierają puree z dyni. Ja miałam je akurat zamrożone, ale jeśli ktoś nie posiada, doskonale nada się też puree z batatów. Pachnące i miękkie po upieczeniu, nieco z czasem twardnieją za sprawą dodatku miodu, jak to pierniczki.

IMG_4738 obrobione2

Przepis (około 50 pierniczków):

- 300 g mąki pszennej

- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej

- 200 g odparowanego puree z pieczonej dyni lub batata *

-  100 g erytrytolu zmielonego na puder

- 5 kopiastych łyżek płynnego miodu

- łyżka karobu

- łyżeczka cynamonu

- łyżeczka kardamonu

- szczypta gałki muszkatołowej

- łyżeczka sody

- ok. 1/4 szklanki dowolnego mleka

- 2 łyżki oleju rzepakowego

* Dynię (w sezonie), najlepiej Hokkaido, kroimy i obieramy ze skóry, pieczemy ok. 25 min w 200 stopniach i po ostudzeniu blendujemy. Przekładamy gorące puree do słoika lub zamrażamy (ale po zamrożeniu nabierze trochę wody, którą trzeb odparować przed użyciem). Z batatem postępujemy dokładnie tak samo.

Wykonanie:

Puree blendujemy z mlekiem. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do puree. Mieszamy z miodem i olejem i zaczynamy zagniatanie ciasta. Trzeba je dość długo ugniatać, żeby otrzymać ‚normalną’ konsystencję, taką którą będzie można wałkować. W zależności od gęstości, być może trzeba będzie nieco zwiększyć ilości mąki lub mleka. Finalnie ciasto ma mieć taką strukturę żeby dało się je rozwałkować  na grubość około 7-8 mm i wycinać kształty. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok. 10-15 min w zależności od grubości i wielkości pierniczków.

IMG_4754 obrobione2

Przed upieczeniem…:

WP_20151207_008 -obrobione

Po…:

WP_20151207_010 - obrobione

I największa frajda: lukrowanie!!!

WP_20151209_003 - Kopia - Kopia WP_20151209_005 WP_20151209_008 WP_20151209_010 - Kopia - Kopia

Hmm, niektóre pierniczki w wykonaniu Lili bardziej niż na choinkę nadają się na Halloween… :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>