Placek limonkowy z czekoladą i owsianą kruszonką

bez-laktozy bez-cukru

Szybki w przygotowaniu (nie trzeba nawet uruchamiać miksera), orzeźwiający placek limonkowy z pyszną, owsianą kruszonką i kawałkami czekolady to propozycja w sam raz na ciepłe dni. Bardziej niz samo ciasto, powodzeniem cieszyła się u nas kruszonka. I nic dziwnego, bo trzeba przyznać, że jest obłędna, a miód zamiast cukru i płatki owsiane dodają jej chrupkości. Na pewno zagości w jakimś crumble ;)

IMG_9464 bione

Przepis (blaszka 24 cm):

Ciasto:

– 75 g mąki ryżowej

– 50 g mąki kokosowej

– 50 g mąki amarantusowej / jaglanej / owsianej / pszennej

– 100 g erytrytolu

– 3/4 łyżeczki ekstraktu stewii

– łyżeczka proszku do pieczenia

– łyżeczka sody

– 3 łyżki płynnego miodu

– 2 jajka

– 2 czubate łyżki jogurtu greckiego

– 6 łyżek oleju rzepakowego

– aromat waniliowy

– skórka otarta z 1 limonki

– 4 łyżki soku z pomarańczy

– łyżka soku z limonki

– ok. 1/3 szklanki mleka

– 1/3 tabliczki gorzkiej  czekolady połamanej na bardzo małe kawałki

Kruszonka:

– 60 g masła / margaryny wegańskeij w wersji bez laktozy

– 60 g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)

– 20 g dowolnej mąki

– 3 kopiaste łyżki miodu płynnego

Wykonanie:

Ciasto: Składniki mokre mieszamy w jednym naczyniu, sypkie w drugim i samą łyżką (bez użycia miksera) łączymy obie zawartości. Na koniec dodajemy skórkę z limonki i połamaną na drobne kawałki czekoladę i dokładnie mieszamy. Jesli masa jest zbyt gęsta, dolewamy dowolnego mleka roślinnego. Wlewamy do blaszki wyłożonej papierem (samo dno) i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.  Na około 25 minut przed końcem pieczenia, posypujemy ciasto kruszonką i zmieniamy program na grzanie górne i 175 stopni. Kontrolujemy kolor kruszonki,żeby zbytnio nie zbrązowiała, w razie potrzeby przykrywamy wierzch folią aluminiową.

Kruszonka: Z podanych składników zagniatamy dośc sypkie ciasto i schładzamy kilkanaście minut w zamrażalniku. Posypujemy nim wierzch podpieczonego placka.

IMG_9451 obrobione IMG_9472 obrobione

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>