Półkruche rogaliki z jabłkami

bez-cukru

Pyszne, klasyczne rogaliki z półkruchego ciasta z nadzieniem z jabłek i cynamonu. Mimo, że na takie nie wyglądają, są proste i szybkie do zrobienia. Ciasto jest bezproblemowe w wykonaniu, nie klei się i bardzo dobrze się z nim pracuje. Takie miniszarlotki zamknięte w rogaliku :)

IMG_8940 obrobione

Przepis (około 30 rogalików):

– 125 g masła lub margaryny wegańskiej

– 2 żółtka

– 4 spore łyżki miodu płynnego

– 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego

– 80 g erytrytolu

– aromat waniliowy

– ok. 3/4 – 1 szklanka mąki pszennej

– łyżeczka proszku do pieczenia

– pół łyżeczki sody

– szczypta soli

– 2 małe jabłka pokrojone w ósemki

– cynamon

Wykonanie:

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Żółtka mieszamy z miodem i erytrytolem, dodajemy resztę płynnych składników, masło pokrojone w kostkę w temperaturze pokojowej, łączymy z sypkimi składnikami i zagniatamy jednolite ciasto. Schładzamy w lodówce przez około pół godziny. Rozwałkowujemy w kształt koła o grubości ok. 3 mm i dzielimy koło na 6-8 części w zależności od tego jakiej wielkości chcemy mieć rogaliki. Na brzegu każdego z powstałych trójkątów kładziemy jabłko, posypujemy cynamonem i zwijamy w kształt rogalika, zlepiając końce. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 25 minut do zezłocenia.

IMG_8937 obrobione IMG_8939 obrobione IMG_8944 obrobione

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>