Proste i szybkie do zrobienia ciasto bananowe. Bez cukru, bez laktozy, a w razie potrzeby i bezglutenowe, ponieważ mamy możliwość użycia niemal każdej mąki. Doskonałe, kiedy chcemy pozbyć się zbyt dojrzałych bananów
Przepis (średniej wielkości keksówka):
– 3 spore bardzo dojrzałe banany
– 6 -7 kopiastych łyżek dowolnej mąki (ja użyłam pszennej tortowej)
– 5 łyżek miodu
– 4 łyżki erytytolu
– szczypta soli
– łyżeczka sody
– łyżeczka proszku do pieczenia
– aromat waniliowy
– 2 żółtka
– 5 łyżek oleju
– w razie potrzeby nieco mleka (roślinnego) do rozrzedzenia masy
Wykonanie:
Do misy blendera wkładamy pokrojone na kawałki banany, żółtka, miód, olej i miksujemy na gładką masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewamy nieco mleka (roślinnego), ale niezbyt dużo, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wlewamy do silikonowej keksówki i posypujemy po wierzchu około dwoma łyżkami erytrytolu. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 45-50 min, do suchego patyczka.
Proste i pyszne – lepiej być nie może!