Proste ciasto bananowe

bez-cukrubez-laktozybez-glutenu

Proste i szybkie do zrobienia ciasto bananowe. Bez cukru, bez laktozy, a w razie potrzeby i bezglutenowe, ponieważ mamy możliwość użycia niemal każdej mąki.  Doskonałe, kiedy chcemy pozbyć się zbyt dojrzałych bananów :)

IMG_7552 obrobione

Przepis (średniej wielkości keksówka):

– 3 spore bardzo dojrzałe banany

– 6 -7 kopiastych łyżek dowolnej mąki (ja użyłam pszennej tortowej)

– 5 łyżek miodu

– 4 łyżki erytytolu

– szczypta soli

– łyżeczka sody

– łyżeczka proszku do pieczenia

– aromat waniliowy

– 2 żółtka

– 5 łyżek oleju

– w razie potrzeby nieco mleka (roślinnego) do rozrzedzenia masy

Wykonanie:

Do misy blendera wkładamy pokrojone na kawałki banany,  żółtka, miód, olej i miksujemy na gładką masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewamy nieco mleka (roślinnego), ale niezbyt dużo, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wlewamy do silikonowej keksówki i posypujemy po wierzchu około dwoma łyżkami erytrytolu. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 45-50 min, do suchego patyczka.

IMG_7561 obrobione IMG_7554 obrobione IMG_7563 obrobione IMG_7567 obrobione

Jedna myśl na temat “Proste ciasto bananowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>