Prosty chleb żytni na drożdżach

Chleb jest na prawdę wspaniały – mimo, że razowy, to niezbyt ciężki i gliniasty, z chrupiącą skórką. Nie trzeba go długo wyrabiać i chociaż jest na drożdżach, a nie na zakwasie w niczym nie ustępuje temu drugiemu. Bardzo polecam, sam zapach świeżo upieczonego chleba poprawia humor :). IMG_7714 obrabiane

Przepis (dwa duże bochenki):

– 350 g mąki żytniej razowej

– 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750

– 100 g mąki pszennej tortowej

– 2 łyżeczki drożdży instant

– 3 łyżeczki soli

– 2 łyżki cukru (niezbędny do wyrośnięcia chleba)

– około 650-700 ml ciepłej wody

– 1,5 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo, jeśli lubicie: dowolne nasiona – dyni, słonecznika.

Wykonanie:

Mąki przesiewamy do jednej miski, dodajemy wszystkie pozostałe sypkie składniki i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy ciepłej wody, tak żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Wyrabiamy przez kilka minut i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 godzny. Po tym czasie przekładamy do foremek (najlepiej silikonowych keksówek) i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i bezpośrednio przed samym wstawieniem chleba psiukamy do jego wnętrza kilkanaście razy  spryskiwaczem (takim do kwiatów :) – sprawi to, że skórka na chlebie będzie chrupiąca. Pieczemy z termobiegiem przez około 75 minut (chleb będzie upieczony, powinien wydawać głuchy dźwięk, kiedy się w niego postuka). Przed krojeniem całkowicie wystudzić.

IMG_7709 obrobione IMG_7711 obrobione IMG_7712 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>