Pszenno – żytnie długie bułki na drożdżach i zakwasie instant

Długie bułki może nie brzmi chwytliwie, ale na pewno nie można ich nazwać bagietkami. Nie mają grubej, chrupiącej skórki i charakterystycznej dla bagietek ciastowatości, ale sa bardzo smaczne i proste do zrobienia. Bułki pieczone są na drożdżach, ale ja dodatkowo dodałam  zakwas żytni instant, ponieważ chciałam go wypróbować. Można go pominąć i nieco zwiększyć ilość drożdży w przepisie.

IMG_9852 obrobione

Przepis (4 spore bułki):

– 4 szklanki mąki (ja dałam 1 szklankę mąki żytniej i 3 pszennej typ 550)

– szklanka mleka

– 2 łyżeczki masła

– 2 płaskie łyżeczki drożdży instant

– zakwas instant (opcjonalnie, jeśli pomijamy, należy dać dwie czubate zamiast płaskich  łyżeczki drożdży)

– 2 łyżeczki soli

– czubata łyżeczka cukru

– szklanka wody

– garść nasion słonecznika

– garść dowolnych otrębów

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do dużej miski (albo misy miksera), dodajemy drożdże i wszystkie składniki sypkie. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło, dodajemy do sypkich składników i mieszamy (ja używałam miksera planetarnego i sprawdził sie idealnie). Powoli dolewamy letnią wodę, ciasto ma być dość rzadkie (ale nie lejące) i klejące. Miksujemy kilka chwil do dokładnego połączenia się składników. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 -2 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i dzielimy na 4 części, z których formujemy podłużne bułki. Przekładamy je albo do specjalnych foremek do pieczenia bagietek, albo do keksówek, posypujemy słonecznikiem i otrębami i zostawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 235 stopni z termoobiegiem. Przed włożeniem bułek psikamy rozpylaczem kilkanaście razy do wnętrza piekarnika, żeby wytworzyła się para, która sprawi, że skórka bułek będzie chrupiąca i zarumieniona. Po około 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około  15 minut, aż bułki będą mocno zezłocone.

IMG_9858 obrobione IMG_9867 obrobione IMG_9866 obrobione IMG_9876 obrobione IMG_9869 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>