Sernik na kruchym spodzie z musem rabarbarowo-truskawkowo-borówkowym

bez-glutenu bez-cukru

Klasyczny sernik w letniej i orzeźwiającej wersji! Wszyscy, którzy próbowali, orzekli, że to strzał w dziesiątkę (nawet ci, którzy nie zaliczają się do fanów serowych wypieków). Mus owocowy to połączenie rabarbaru, truskawek i odrobiny borówek; jest przyjemnie kwaskowy, ale rabarbar nie dominuje jego smaku. Przepis na wielgachną tortownicę, w sam raz na spotkanie rodzinne. Ciasto jest dość sycące, raczej trudno było zjeść więcej niż jeden kawałek na raz. Bardzo polecam!

IMG_9555 obrobione

Przepis (bardzo duża tortownica 25-26 cm i wysokość ciasta to ok. 7 – 8 cm)

Kruchy spód:

- 2 żółtka

- 130 g mąki pszennej (lub 105 g mąki ryżowej i 25 g mąki ziemniaczanej + 1/8 łyżeczki gumy ksantanowej

- 60 g masła lub wegańskiej margaryny

- łyżka gęstego jogurtu greckiego

- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- aromat waniliowy

Masa serowa:

- 750 g zwartego twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie (ja użyłam biedronkowego twarogu Delikato 3 kostki po 250 g  – ma idealną konsystencję)

- 250 ml mleczka kokosowego z puszki o zawartości tłuszczu min 27 %

- 2 jajka

- 50 ml dowolnego mleka

- szklanka erytrytolu

- łyżeczka ekstraktu stewii

- 1 i 1/2 łyżki skrobii ziemniaczanej

- aromat waniliowy lub nasionka z jednej laski wanilii

Mus owocowy

- 500 g rabarbaru

- 200 g truskawek

- kilkanaście borówek (ja użyłam mrożonych), ale nie koniecznie – są tylko do podkręcenia koloru musu

- 400 ml zwartej części mleczka kokosowego z puszki (puszka musi stać wcześniej kilkanaście godzin w lodówce lub minimum 2 godziny w zamrażarce), czyli wychodzi około 2 puszki, z których zbieramy tylko gęstą część

- szklanka erytrytolu / ksylitolu

- 1 łyżeczka ekstraktu stewii

- 4 solidne łyżeczki żelatyny

- łyżka soku z cytryny

Dodatkowo: 50 g pistacji niesolonych do dekoracji

Wykonanie:

Spód: Z podanych składników zagniatamy zwarte ciasto, które schładzamy przed pieczeniem około 45 minut. Wylepiamy nim cienką warstwą wyłożony papierem (samo dno) spód tortownicy, nakłuwamy i pieczemy około 20 minut z termoobiegiem w 180 stopniach.

Masa serowa: Ser mieszamy z jajkami, mleczkiem kokosowym i pozostałymi skladnikami na niskich obrotach miksera, żeby zbytnio nie napowietrzyć masy. Ma być dość gęsta. Przelewamy na podpieczony spód i pieczemy w 165 stopniach z termoobiegirm około 50-60 minut. Studzimy najlepiej w zamkniętym piekarniku przez cała noc i rano wstawiamy do lodówki.

Mus owocowy: Rabarbar kroimy na male kawałki i dusimy z sokiem z cytryny i slodzikami. Żeltynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Kiedy rabarbar zacznie sie rozpadać, dodajemy truskawki i ewentualnie borówki i gotujemy jescze kilkanaściee minut. Blendujemy na jednolitą masę. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do ciepłego musu. Studzimy, ale nie dopuszczamy do zastygnięcia. Gęstą część mleka kokosowego ubijamy jak śmietanę i powoli, łyżka po łyżce mieszamy z przestudzonym musem. Wylewamy na ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na około 4 godziny. Dekorujemy pokruszonymi pistacjami.

IMG_9598 obrobione IMG_9576 obrobione IMG_9584 obrobione IMG_9586 obrobiony IMG_9602 obrobione

Źródło przepisu:  https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-musem-rabarbarowym

Przepis zmodyfikowany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>