Sernik tiramisu na migdałowym spodzie z bezcukrową bezą włoską

bez-cukrubez-glutenu

Ciasto – objawienie! Polecam nawet tym, którzy za sernikami nie przepadają, bo delikatny smak kawy i amaretto sprawiają, że ser jest tylko tłem. A do tego wspaniała słodka czapa bezy włoskiej…Tego trzeba spróbować!

IMG_9061 obrobione

Przepis (duża tortownica 24 cm):

Migdałowy spód:

– 3 żółtka

– 8 łyżek erytrytolu

– 125 g masła / margaryny wegańskiej

– 3/4 szklanki mąki migdałowej

– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

– 1/8 łyżeczki gumy ksantanowej

– łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– ewentualnie kilka łyżek bardzo zimnej wody

Masa serowa:

– 3 żółtka

– 1 kg sera drobnomielonego półtłustego

– 150 g jogurtu greckiego

– 3/4 łyżki kawy instant

– 50 ml likieru amaretto

– 2 czubate łyżki kaszy manny ( w wersji bezglutenowej można zastąpić skrobią  ziemniaczaną)

– 1 i 1/2 solidnych łyżek mąki ziemniaczanej

– szklanka erytrytolu + 1/2 szklanki ksylitolu

– łyżeczka ekstraktu stewii

Beza:

– 3 białka

– 220 g ksylitolu (190 g+ 30 g)

– 40 ml wody

– łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Spód: żółtka ucieramy ze słodzikami, dodajemy masło / margarynę wegańską, pozostałe składniki i zagniatamy szybko zwarte ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy lodowatej wody. Schładzamy przez pół godziny i wylepiamy ciastem spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut  w 190 stopniach.

Masa serowa: ser łączymy z jogurtem, mąką i kaszą. Żółtka ucieramy ze słodzikami, kawą i likierem, dodajemy do masy serowej miksując na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Masa nie może być napowietrzona, bo sernik opadnie. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy dalej w 160 stopniach około 55-60 minut, aż srodek sernika będzie ścięty. Studzimy w uchylonym piekarniku, a nastepnie schładzamy prze kilka godzin.

Beza: Ksylitol wsypujemy do rondelka z grubym dnem, dodajemy wodę, mieszamy i zagotowujemy. Wkładamy do rondelka termometr cukierniczy i gotujemy bez mieszania do czasu aż  płyn osiągnie temperaturę 118 stopni i zgęstnieje. Białka ubijamy z 30 g ksylitolu na sztywno. Kiedy syrop ksylitolowy osiągnie wymaganą temperaturę, natychmiast zdejmujemy go z ognia i cienkim strumyczkiem wlewamy do ubitych białek cały czas miksując. Włączamy najwyższe obroty i ubijamy kolejne 5-7 minut, aż beza bedzie lśniąca i gęsta. Przekładamy na ostudzony sernik i podpalamy palnikiem cukierniczym.

IMG_9059 obrobione IMG_9077 obrobione

IMG_9063 obrobione

IMG_9071 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>