Serowe ciasteczka z konfiturą wiśniową

 

bez-jajek bez-cukru

Ciasteczka przypominają trochę w smaku  i strukturze ciasto francuskie, a ser nie jest bardzo wyczuwalny, jeśli ktoś nie przepada za twarogiem i wahałby się nad wypróbowaniem przepisu. Są bardzo szybkie do zrobienia, więc jesli nie macie jeszcze deseru  do popołudniowej niedzielnej kawki, będą jak znalazł. IMG_8532 obrobione

Przepis (około 25 sporych ciastek):

– 250 g twarogu półtłustego drobno zmielonego

– 250 g mąki pszennej  (lub po 125 g mąki ryżowej / owsianej / jaglanej + 1/8 łyżeczki gumy ksantanowej dla miksu mąk bezglutenowych)

– 100 g zimnego masła / wegańskiej margaryny

– 4 łyżki miodu płynnego

– pół szklanki erytrytolu + kilka łyżek do obtoczenia ciasteczek

– pół łyżeczki sody

– szczypta soli

Wykonanie:

Twaróg siekamy nożem z masłem / margaryną, dodajemy miód i pozostałe składniki, a następnie szybko zagniatamy zwarte ciasto. Mąkę wsypujemy stopniowo, tak żeby masa nie była zbyt sucha. Rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm i wycinamy kubkiem koła. Na brzegu koła kladziemy łyżeczkę konfitury wiśniowej i sklejamy brzegi na środku, jakbyśmy robili pierogi. Zwilżamy pędzelkiem pomoczonym w wodzie lub białku jajka i obtaczamy w erytrytolu. Możemy wyciąć też inne kształty i nie nakładać nadzienia (jak na zdjęciach: np.wiatraczki). Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 mnut z termoobiegiem (ciastka dość długo się dopiekają, sprawiają wrażenie surowych, ale po ostudzeniu lekko stwardnieją).

IMG_8525 obrobione

IMG_8527 obrobione IMG_8530 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>