Snickers w słoiczku ;)

bez-tluszczu bez-glutenu bez-jajek bez-cukru

Moje najnowsze odkrycie – wspaniały deser warstwowy, kóry można z łatwością zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Słodki, uzależniający, z przeplatającymi się warstwami jaglanego waniliowego budyniu, chrupiących różności i boskiej daktlowej ‚czekolady’. Skojarzył mi się trochę ze snickersem, stąd tytuł wpisu ;).

IMG_9144 obrobione

Przepis (2 spore słoiczki):

– 100 g suchej kaszy jaglanej

– 80 g daktyli suszonych

– 2 łyżkai kakao

– 250 ml dowolnego mleka

– 50 – 60 g orzechów arachidowych

– ok. 4 dowolne (bezglutenowe) kruche ciasteczka domowego wypieku  np. takie, takie lub takie

– spora garść ekspandowanej kaszy jaglanej

– 4-5 łyżek miodu płynnego

– 7-8 łyżek sproszkowanego erytrytolu lub ksylitolu

– aromat waniliowy

Wykonanie:

Waniliowy budyń jaglany: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, wrzucamy do garnka i zalewamy ok. 250 ml mleka. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego mleka, około 15 minut. Odstawiamy na 10 minut i jeszcze ciepłą kaszę blendujemy z miodem, słodzikami i aromatem na gładką, dosyć gęstą masę o konsystencji budyniu. Jesli jest zbyt gęsta, dodajemy nieco mleka.

Daktylowa ‚czekolada‚: Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 30 – 45 minut. Kiedy są miękkie, odcedzamy i blendujemy z niewelką ilością pozostałej po moczeniu wody na bardzo gładką masę. Dodajemy kakao i mieszamy.

Do słoiczka wkładamy na dno pokruszone 2 ciastka, następnie przykrywamy je kilkoma łyżkami budyniu jaglanego. Kolejna warstwa to 2-3 łyżki ekspadowanej kaszy jaglanej / gryki / amarantusa, kolejna warstwa budyniu i polewa z daktylowej ‚czekolady’. Wierzch posypujemy pokruszonymi orzechami arachidowymi. Taki deser można z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy, a jeśli zrobimy go w plastikowym pojemniczku – dla dziecka do szkoły.

Można też podać go w formie ciasta, wtedy na spód kładziemy ciastka w całości i przekładamy na zmianę kolejne warstwy.

IMG_9153 obrobione IMG_9154 obrobione IMG_9161 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>