Strudel z jabłkami, rodzynkami i rumem

bez-laktozy bez-cukru

Strudel uwielbiam i od dawna szukałam przepisu na dobre ciasto. Moim niedoścignionym ideałem jest smak, który pamiętam z  Budapesztu, ze zwykłego stoiska na jarmarku. Po prostu rewelacja! Jednak sama nigdy się nie zabrałam za pieczenie, bo ciasto wydawało mi się pracochłonne i trudne do wykonania. Raz nawet, idąc na kompletną łatwiznę, „zhańbiłam się” :) użyciem gotowego ciasta filo, ale efekt był bardzo daleki od pożądanego. Aż trafiłam na przepis, który wydał mi się tak banalny, że odważyłam się spróbować. Co prawda trochę za grubo rozwałkowałam ciasto, dlatego nie było po upieczeniu tak delikatne, jak powinno, ale ogólnie strudel wyszedł bardzo smaczny i, co ważne, nadzienie nie wyciekło ze środka (a notorycznie zdarzało mi się wcześniej). Na pewno sprawdzi się też na świątecznym stole, a jego przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu.

IMG_4766 obrobione

Przepis:

Ciasto:

- 300 g mąki pszennej typ 00 (ważne!)

- 1 jajko

- 1 łyżka białego octu

-1 łyżka oleju

- szczypta soli

- ok. 120 ml cieplej wody

Nadzienie jabłkowe:

- 1 kg jabłek

- 4 łyżki erytrytolu

- 20 ml rumu

- garść rodzynek

- aromat waniliowy

- 1/3 łyżeczki gumy ksantanowej

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z ciepłą wodą. Ważne żeby była typu 00, bo jest to mąka bardzo drobno mielona, zawierająca więcej glutenu i przez to ciasto wychodzi elastyczne. Dodajemy jajko, ocet, sól i olej i wyrabiamy przez kilkanaście minut do uzyskania bardzo elastycznej konsystencji. Zawijamy w ściereczkę i zostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Po pół godzinie rozwałkowujemy ciasto na ściereczce, bez użycia mąki!!!, na grubość około 3-4 mm. Zostawiamy ciasto na  ściereczce i wzdłuż dolnego brzegu rozwałkowanego ciasta rozkładamy nadzienie, zostawiając wolne miejsce przy końcach (jak przy robieniu krokietów, czy sajgonek :)) Wierzch nadzienia posypujemy gumą ksantanową, która wchłonie nadmiar wilgoci z farszu. Końce ciasta zakładamy do środka i zaczynamy zwijanie strudla (jak roladę, czy sushi). Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach przez około 45-55 min.

Nadzienie:

Jabłka obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki (najlepiej wyręczyć się tu jakimś robotem). Odciskamy je z nadmiaru soku i przekładamy do miski. Dodajemy erytrytol, rodzynki, cynamon, rum i aromat. Mieszamy.

IMG_4780 obrobione IMG_4785 obrobione IMG_4793 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>