Szarlotka kokosowa z cynamonem i kardamonem

bez-laktozy bez-glutenu bez-cukru

Pyszna, aromatyczna szarlotka, którą szybko się robi dzięki nadzieniu z surowych tartych jabłek. Dodatek mąki i wiórek kokosowych oraz cynamon i kardamon tworzą idealne połączenie.

IMG_9201 obrobione

Przepis (duża tortownica 23 cm):

Spód i werzch:

- 100 g masła lub margaryny wegańskiej

- 50 g oleju kokosowego nierafinowanego

- 150 g mąki pszennej / jaglanej / ryżowej / ziemniaczanej

- 80 g mąki kokosowej

- 40 g mąki ziemniaczanej

- 1/2 szklanki erytrytolu najlepiej zmielonego na puder

- 1/3 łyżeczkaktu stewii

- 2 żółtka

- 1/8 łyżeczki gumy ksanatnowej

- łyżeczka proszku do pieczenia

- w razie konieczności 2-3 łyżki lodowatej wody (gdyby ciasto ciężko było skleić)

- 60 g wiórek kokosowych (tylko do części ciasta, którą ścieramy na wierzch)

Nadzienie jabłkowe:

- 4 duże jabłka starte na tarce o dużych oczkach

- 3 łyżki dowolnych otrębów lub kaszy manny

- 2 łyżki erytrytolu

- płaska łyżka cynamonu

- 1/2 łyżeczki kardamonu

Wykonanie:

Spód i wierzch: Żółtka ucieramy ze słodzikami, dodajemy masło/margarynę i olej  oraz pozpsałę składniki oprócz wody i zagniatamy kruche ciasto. Jeśli mamy trudności z jego zlepieniem, dodajemy wodę. Schładzmay ciasto przez około pół godziny. Dzielimy je w proporcji 2/3 : 1/3 i większą częścią wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a do mniejszej części dodajemy wiórki kokosowe i wkładamy ciasto do zamrażalnika. Nakłuwamy widelcem wylepiony spód i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 15  minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe.

Nadzienie jabłkowe: Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, zostawiamy na chwilę i odlewamy sok, który ewentualnie się wydzielił. Mieszamy z otrębami, erytrytolem i przyprawami i wykładamy na podpieczony spód. 1/3 ciasta z zamrażarki ścieramy na najgrubszych oczkach tarki i posypujemy nim nadzienie jabłkowe. Pieczemy dalej w 1i0 stopniach około 20-25 minut do zrumienienia wierzchu. Pod koniec peczenia, górę ciasta można przykryć folią aluminiową, żeby się nie przypaliło.

IMG_9211 obrobione IMG_9218 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>