Szarlotka na spodzie z mąki dyniowej z bezcukrową bezą

bez-tluszczu bez-glutenu bez-cukru

Szarlotka na kruchym spodzie z mąki dyniowej z wieeelgachną, kruchą bezą pieczoną oczywiście bez cukru. Tym razem bez dodatku cynamonu, z nadzieniem z duszonych, lekko kwaskowych jabłek, których smak równoważy doskonale słodycz bezy.

IMG_5033 obrobione

Przepis (tortownica 18 cm):

Spód:

- 30 g mąki dyniowej odtłuszczonej

- 15 g mąki jaglanej

- 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej

- 2 czubate łyżki erytrytolu

- 1/4 łyżeczki ekstraktu stewii

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2-3 łyżki mleka do sklejenia masy

- aromat waniliowy

Nadzienie:

- 350 g duszonych kwaskowych jabłek (najlepiej antonówek ze słoika, lub szarej renety czy boskop)

Beza:

- 2 duże białka

- 4-5 łyżek erytrytolu

Wykonanie:

Spód: wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodając na końcu tylko tyle mleka, żeby dało się zagnieść zwarte, ale kruche ciasto. Schładzamy je w lodówce przez pół godziny i po tym czasie wylepiamy nim wyłożoną papierem tortownicę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 20 min do zrumienienia.

Nadzienie: Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i dusimy przez kilkadziesiąt minut do uzyskania konsystencji musu.

Beza: Białka ubijamy z erytrytolem na bardzo sztywna pianę.

Na podpieczony spód wykładamy mus jabłkowy, całość przykrywamy bezą. Pieczemy w 150 stopniach z termoobiegiem przez około 45 min, po tym czasie zwiększamy temperaturę do 170 stopni i dopiekamy przez około 10-15 minut aż wierzch bezy będzie sztywny.   IMG_5040 obrobioneIMG_5055 obrobione IMG_5042 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>