Szarlotka z tartych jabłek z kruszonką

bez-laktozybez-cukru

Chyba już ostatnia w sezonie zimowym, aromatyczna szarlotka. Trochę w dawnym stylu (przypomniała mi smak tej pieczonej przez moją Babcię… ) ale oczywiście w zdrowej, lekkiej wersji. W tym przepisie jabłek do nadzienia nie dusimy przed pieczeniem, tylko dodajemy surowe, starte w plasterki.

IMG_5017 obrobione

Przepis (tortownica 18 cm):

Ciasto:

– 90 g mąki pszennej tortowej (w wersji bezglutenowej do mąki dodać 1/3 łyżeczki gumy ksantanowej)

– 20 g mielonych nasion lnu odtłuszczonego

– 2 łyżki oleju rzepakowego

– 1 żółtko

– 5 łyżek erytrytolu

– aromat waniliowy

– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

– około 2-3 łyżki bardzo zimnej wody do sklejenia masy

Nadzienie:

– 2 duże jabłka starte na tarce w plasterki

– 1-2 łyżeczki cynamonu w zależności jak bardzo go lubimy

– 2 łyżki erytrytolu

– 2 łyżki dowolnych otrąb (najmniej intensywne w smaku będą pszenne lub owsiane, NIE RAZOWE)

Wykonanie:

Ciasto: Żółtko utrzeć z erytrytolem, dodać aromat i mąkę z lnem i proszkiem. Wymieszać i dodać olej oraz wodę w takiej ilości, żeby można było zagnieść ciasto (ma się dość mocno kruszyć). Włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie 2/3 ilości ciasta wylepić tortownicę wyłożoną papierem a 1/3 włożyć do lodówki. Ciasto ponakłuwac i piec przez około 20-25 min w 180 stopniach z termoobiegiem do zrumienienia.

Nadzienie: Obrane jabłka zetrzeć na tarce w plasterki, wymieszać z cynamonem, erytrytolem i otrębami. Wyłożyć na podpieczony spód.

Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przykryć nim jabłka. Piec najpierw w 160 stopniach przez około 25 min, po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 i piec jeszcze około 15 minut aż góra ładnie się zrumieni.

IMG_4995 obrobione

IMG_5012 obrobione IMG_5010 obrobione IMG_5020 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>