Szybkie bułeczki śniadaniowe z sezamem

bez-cukru

IMG_1958 obrobioneBardzo proste, smaczne, lekkie  i, co ważne, superszybkie bułeczki pszenne z sezamem. W sam raz np. na weekendowe śniadanie, bo ich zrobienie zajmuje chwilę (nie muszą długo wyrastać). W wersji bezglutenowej można upiec je z mąki orkiszowej, wyjdą wtedy jednak mniej pulchne.

Przepis (około 20 malutkich bułeczek):

  • 550 g mąki pszennej (można spróbować też z orkiszową, mąki żytnie będą tu za ciężkie)
  • 300 ml mleka ( w wersji bez laktozy świetnie sprawdzi się mleko ryżowe)
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 3 dag świeżych drożdży *
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 jajka

Wykonanie:

Drożdże rozrabiamy z erytrytolem i ciepłym mlekiem. Dodajemy rozpuszczoną oliwę i jajka. Na końcu wsypujemy mąkę z solą i wyrabiamy ciasto przez około 2-3 minuty (aż zacznie odstawać od brzegów miski). Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 min (ciasto nie wyrośnie dużo). Dzielimy ciasto na około 20 kawałków i z każdego formujemy bułeczkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 15-20 min  w 185 stopniach. Bułeczki można z powodzeniem nadziewać na słodko lub słono. Ja tym razem włożyłam do części z nich pieczarki z cebulką, ale osobiście jestem fanką wersji z dżemem wiśniowymIMG_1967 obrobione IMG_1960 obrobione

IMG_1959 obrobione

IMG_1971 obrobione

* Drożdże. Są żywymi grzybami jednokomórkowymi wpływającymi na fermentację cukru. Istnieje około 30 poznanych gatunków drożdży. Najbardziej znane są drożdże piekarskie, obecne w wszelkiego rodzaju pieczywie (oczywiście oprócz tego pieczonego na zakwasie) i słodkich wypiekach. Z punktu widzenia wartości odżywczych najzdrowsze są jednak drożdże piwne i winne, ponieważ zawierają wiele składników mineralnych, jak chrom i selen, witaminy z grupy B (B2 odpowiedzialną za tworzenie przeciwciał, B12 ułatwiającą przyswajanie żelaza) i kwas foliowy. Chrom zmniejsza apetyt na słodycze a także wpływa na pracę trzustki produkującej insulinę, dlatego spożywanie drożdży zaleca się cukrzykom. Wysoka zawartość selenu sprawia, że drożdże stosowane są w profilaktyce nowotworowej. Naturalne drożdże dostarczają też dużą ilość białka oraz cennych dla skóry i włosów aminokwasów (dlatego cenione są także w kosmetyce i dermatologi wspomagając leczenie np. trądziku, łojotoku, hamują wypadanie włosów). Ze względu na bogactwo witamin z grupy B wpływających na system nerwowy, wykorzystywane są pomocniczo w leczeniu schorzeń psychicznych, np. depresji.

A co sprawia, że ciasto z dodatkiem drożdży rośnie? W procesie fermentacji cukru, który jest ‚pożywieniem’ dla drożdży powstają pęcherzyki dwutlenku węgla napowietrzające ciasto i przyjmujące po upieczeniu postać tych apetycznych ‚dziurek’ w naszych wypiekach.

IMG_1969 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>