Tarta jabłkowa

Szybka w wykonaniu i elegancka tarta jabłkowa. Właściwie to połączenie szarlotki i tarty, bo nadzienie wykonane jest z jabłek duszonych i surowych. Tym razem na trochę ‚wyklętej’ mące pszennej :) z olejem kokosowym, wanilią i rumem. Jeden kawałek to tylko  130 kcal!

IMG_2113 obrobione

IMG_2117 obrobionebez-cukru

Przepis (tortownica 24 cm):

- 120 g mąki pszennej tortowej

- 30 g mąki ziemniaczanej

- 1 białko

- 1 łyżka oleju kokosowego (w postaci stałej, rozpuścić)

- 3/4 łyżeczki koncentratu stewii + 4 łyżeczki erytrytolu

- łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczka soli

- mleko do sklejenia masy (niewiele, około 3-4 łyżek)

- 5-6 dużych jabłek + 2 jabłka do dekoracji

- 20 ml rumu

- 3 łyżki dżemu morelowego

Wykonanie:

Spód: Składniki sypkie połączyć ze sobą. Rozpuścić olej kokosowy, wlać do sypkich składników, dodać białko i połączyć wszystko zagniatając. Dolać odrobinę mleka, żeby lepiej skleić masę (ma być dość sucha, niezbyt klejąca).

Nadzienie: Jabłka obrać i udusić. Pod koniec duszenia dodać pół laski wanilii i rum. 2 jabłka obrać i pokroić w cienkie półplasterki.

Spód tarty podpiec przez około 20 min w 180 stopniach, następnie wyłożyć na niego uduszone jabłka i udekorować jabłkami w półplasterkach. Piec jeszcze ok. 25 min do zrumienienia jabłek. 3 łyżki dżemu morelowego rozrobić z ok 2-3 łyżkami wody i posmarować po wierzchu lekko wystudzona tartę .

IMG_2153 obrobione

Prawda, że bez wyrzutów sumienia można sobie pozwolić na 2 albo nawet 3 kawałki? :) Spód tarty, mimo minimalnej zawartości tłuszczu, jest kruchy i aromatyczny dzięki olejowi kokosowemu. Oczywiście porównanie ze zwykłą tartą jabłkową z masłem i cukrem wychodzi baaardzo na plus dla wersji haveacake’owej: tarta na cieście kruchym lub francuskim. ma od 300 do nawet 450 kcal !!! na 100 g i 15-23 g tłuszczu (o zgrozo!!!) W porównaniu z moją wersją to 160-310 kcal i 12-20 g tłuszczu mniej na 100 g, a smak  śmiem twierdzić rewelacyjny (nikt z jedzących nie domyślił się nawet , że to dietetyczna wersja ;) )

IMG_2158 obrobione

IMG_2166 obrobione

IMG_2173 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>