Tarta serowa z bananem i borówkami (bez jajek i cukru)

bez-jajek bez-cukru

Pełna owoców, przepyszna tarta serowa. Błyskawiczna do zrobienia, równie smaczna z innymi owocami sezonowymi: jagodami, śliwkami, malinami czy wiśniami. Wierzchnia wartswa ciasta tworzy chrupiącą kruszonkę. Bez jajek i cukru, w razie potrzeby łatwo zastąpić w niej mąkę pszenną bezglutenową mieszanką.

IMG_9698 obrobione

Przepis (forma na tartę o średnicy 25 cm):

– 250 g trzykrotnie zmielonego twarogu półtłustego (ja użyłam biedronkowego Delikado)

– 100 g margaryny wegańskiej lub masła

– 60 ml oleju rzepakowego

– aromat waniliowy

– 350 g mąki pszennej ( w wersji bezglutenowej: 200 g mąki ryżowej, 100 g mąki z tapioki / jaglanej / ziemniaczanej, 50 g mąki amarantusowej + 1/7 łyżeczki gumy ksantanowej)

– 130 g erytrytolu / ksylitolu + kopiasta łyżka na posypanie wierzchu tarty

– łyżeczka ekstraktu stewii

– 1 duży banan

– 200 g borówek

– łyżeczka proszku do pieczenia

– pół łyżeczki sody

Wykonanie:

Twaróg miksujemy z masłem / margaryną wegańską i olejem, dodajemy słodziki, aromat i pozostałe sypkie składniki i zagniatamy ciasto o dośc luźnej konsystencji ( nie może być zbyt suche, mączne. Dzielimy je w proporcji 1/3 : 2/3. Większą częścią wylepiamy formę na tartę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy na ciasto pokrojonego w plastry banana i borówki. Drugą część ciasta kruszymy na wierzch, przykrywając owoce. Jeśli jest zbyt lepiące, schładzamy w zamrażarce przez kilkanaście minut. Wierzch posypujemy łyżką erytrytolu (można też użyć brązowego cukru, który stworzy lekko karmelową skorupkę). Pieczemu w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 45 – 50 minut. Ciasto na początku bardzo wolno sie przyrumienia, ale po około połowie czasu pieczenia zaczyna szybciej brązowieć. W razie zbytniego przypiekania, przykryc folią wierzch.

IMG_9686 obrobione IMG_9688 obrobione IMG_9691 obrobione IMG_9692 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>