Tarta waniliowa z truskawkami na lekko kakaowym spodzie.

bez-cukru

Jedna z moich faworytek wśród tart. Przyznaję – jestem z niej dumna ;) Obłędny krem waniliowy zrobiony na … serku wiejskim, kruche, lekko kakaowe ciasto, tylko z odrobiną oleju rzepakowego, no i trrruskawki (co prawda jeszcze nie te najsmaczniejsze, ze szczytu sezonu, ale zawsze to jakaś namiastka). A do tego zawiera siemię lniane, 10 g białka na 100 g i tylko 5,8 g tłuszczu. Nie uwierzycie, ale mimo, że wygląda jak śmietanowa bomba, jeden spory kawałek ma tylko  180 kcal!!!

IMG_2276 obrobione

Przepis (tortownica 24 cm):

Spód:

- 100 g mąki pszennej tortowej (pasuje też migdałowa)

- 30 g siemienia lnianego mielonego

- 20 g mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki kakao

- 1 białko

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 1 duża łyżka miodu

- 1/2 łyżeczki koncentratu stewii

- łyżeczka proszku do pieczenia

- ok. 3-4 łyżki mleka (tylko do sklejenia masy)

Suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy olej, białko, miód i tyle mleka, żeby dało się zagnieść ciasto. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wylepiamy ciastem dno i brzegi tortownicy wyłożonej papierem. Pieczemy około 30-35 min w 180 stopniach.

Krem waniliowy:

- 550 g serka wiejskiego light (same ziarenka odcedzone z zalewy)

- laska wanilii

- 3/4 łyżeczki koncentratu ze stewii

- 50 g erytrytolu

- łyżeczka esencji waniliowej

- 6 łyżek mleka w proszku

- opcjonalnie jeśli chcecie aby masa była bardziej zwarta niż u mnie – 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wody

- 5-6 sporych truskawek do dekoracji

- 2 duże łyżki dżemu porzeczkowego

Serek wiejski miksujemy na jednolita masę, dodajemy mleko w proszku (po łyżce),  słodziki,  ziarenka z laski wanilii i esencję. Miksujemy na najwyższych obrotach przez kilka minut. Moja masa, jak widać na zdjęciach , wyszła trochę mało zwarta, co mi akurat zupełnie nie przeszkadza. Jeśli jednak zależy nam na gęstszej konsystencji, pod koniec miksowania dodajemy żelatynę (jak w przepisie). Trzeba tylko pamiętać, żeby nie była zbyt mocno podgrzana, bo zrobią się grudki i należy wlewać ja do masy cienkim strumyczkiem cały czas miksując. Wystudzony spód smarujemy równomiernie cienką warstwą dżemu porzeczkowego, wykładamy krem i chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc (chyba że dodajemy żelatyny, wtedy nie ma takiej potrzeby, wystarczą 2-3 godziny). Na koniec dekorujemy pokrojonymi  w plasterki truskawkami.

IMG_2282 obrobione

IMG_2287 obrobione

IMG_2302 obrobioneW sam raz na niedzielny deser. Miłego weekendu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>