Tarta z karmelizowanymi bananami, orzechami ziemnymi i budyniem czekoladowym na mące arachidowej

bez-jajek bez-cukru

Wraz z obniżającymi się temperaturami za oknem jakoś tajemniczo wzrasta ochota na to, co ciężkie, słodkie i mocno czekoladowe… Dziś więc na blogu zapowiedź nadchodzących wraz z jesienną pogodą przepisów z troszkę cięższej półki :) (ale wciąż zdrowo i duuużo lżej niż standardowe propozycje). To połączenie zawsze działa: banany, czekolada i orzeszki ziemne. Aromatyczny spód z genialnej mąki arachidowej, karmelizowane banany i intensywnie kakaowy budyń z nutą rumu. I choć z pewnością nie jest to najbardziej dietetyczna propozycja na blogu, uwierzcie mi – warto!

IMG_3657 obrobione

Przepis (tortownica 24 cm):

Spód:

– 80 g mąki arachidowej odtłuszczonej *

– 30 g mąki owsianej

– 1/3 łyżeczki ekstraktu stewii

– 3 łyżki erytrytolu

– aromat arachidowy (można pominąć, mąka daje wyrazisty posmak)

– mleko do sklejenia masy, około 5-6 łyżek

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:

– 700 ml chudego mleka

– 2  łyżki kakao odtłuszczonego

– 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

– 5 łyżek erytrytolu

– 1/2 łyżeczki ekstraktu stewii

– 20 ml rumu

– 2 duże banany

– 2-3 łyżki erytrytolu do obtoczenia plasterków banana

– kilkanaście orzeszków ziemnych niesolonych do dekoracji

Wykonanie:

Spód: Sypkie składniki zmieszać ze sobą i dodać tylko tyle mleka, żeby można było zagnieść zwarte ciasto. Włożyć do lodówki na 15 min i po tym czasie wylepić ciastem dno tortownicy wyłożonej papierem. Ponakłuwać widelcem i piec w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 30 min do całkowitego upieczenia. W połowie pieczenia wyłożyć na spód banany (patrz niżej). Wystudzić

Banany: Banany pokroić na plasterki o grubości 4-5 mm i obtoczyc je w erytrytolu. Ułożyć na podpieczonym spodzie i zapiekać jak wyżej, aż się skarmelizują.

Budyń: Ugotować klasyczny budyń czekoladowy: większość mleka zagotować, a do reszty dodać słodziki, skrobię i kakao. Wlać do wrzącego mleka i energicznie mieszać do zgęstnienia. Na sam koniec dodać rum i wymieszać. Gorący budyń wylać na upieczony spód z karmelizowanymi bananami, pozostawić do ostudzenia i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Udekorować niesolonymi orzeszkami ziemnymi.

IMG_3659 obrobione IMG_3681 obrobione IMG_3683 obrobione

IMG_3694 obrobione IMG_3702 obrobione* Mąka arachidowa. Gdyby nie to, że jest tak tłusta (nawet w wersji odtłuszczonej ma aż 29 g tłuszczu na 100 g) mogłabym jej używać niemal do wszystkiego ;). Wspaniale aromatyczna, o mocnym orzechowym smaku nie pasuje wprawdzie do wszystkiego, ale na pewno nadaje wypiekom charakteru. Powstaje oczywiście ze zmielenia częściowo lub całkowicie odtłuszczonych orzechów ziemnych. Bogata w białko (aż 39 g na 100), ma niski poziom nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Wyróżniamy dwa typy mąki: lekko i mocno palona. Pierwsza z nich ma bardzo delikatny zapach i posmak orzechów, w przeciwieństwie do ciemno palonej – gdzie orzechowy smak jest już mocno wyczuwalny (ta jest najczęściej używana do wypieków, podczas gdy lekko palona np. do dup, zagęszczania sosów itp.).

Orzechy arachidowe pochodzą z Ameryki Południowej skąd rozprzestrzeniły się na inne kontynenty. Obecnie ich wiodącymi producentami są Chiny, Indie i USA. Oczywiście jednym z najbardziej kojarzących się z orzechami ziemnymi produktem jest masło orzechowe. I mimo, że gdy mówimy masło orzechowe – myślimy USA, to pierwszym człowiekiem, który je opatentował w 1884 r. był Kanadyjczyk. Proces produkcji masła polega, w skrócie, na tak długim mieleniu uprażonych orzechów, aż osiągną one konsystencję półpłynną. Niestety obecnie coraz częściej dodawane są też emulgatory, sól, tłuszcze utwardzone i sztuczne barwniki. Masło orzechowe bardzo dobrze komponuje się ze smakiem słodkim, co dało najbardziej chyba znane połączenie: kanapkę z masłem orzechowym i dżemem (fluffernutter).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>