Tarta z masłem orzechowym i z solonym bezcukrowym karmelem

bez-cukru bez-jajek bez-laktozy

Tak, nikogo oczy nie mylą: MASŁO ORZECHOWE jako główny składnik!!! Oczywiście masło domowej roboty, zdrowe, bez dodatkowych tłuszczy, cukru, z niesolonych orzechów, z niewielka ilością soli morskiej. To na pewno jedna z najbardziej dekadenckich propozycji, jaka zagościła na blogu, ale powiem jedno: tarta jest warta każdej kalorii jaką zawiera, bo po prostu rozpływa się w ustach. I ten słony karmel… (oczywiście bez cukru). Bardzo, bardzo polecam!

IMG_5795 obrobione

 Przepis (tortownica 24 cm):

Spód:

– 60 g mąki dyniowej odtłuszczonej

– 60 g mąki pszennej tortowej

– 60 g mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego

– 5 łyżek oleju rzepakowego

– 7 łyżek sproszkowanego erytrytolu

– 1/2 łyżeczki ekstraktu stewii

– łyżeczka proszku do pieczenia

– aromat waniliowy

– 3-4 łyżki bardzo zimnej wody ( jeśli ciasto będzie zbyt suche, zwiększyć ilość)

Masa orzechowa:

– 400 ml mleka roślinnego (ja użyłam co prawda zwykłego, ale pasować też będzie np. ryżowe lub niesłodzone migdałowe)

– 5 płaskich łyżek kaszy manny

– 6 kopiastych łyżek domowego masła orzechowego

– 6 łyżek erytrytolu

– 1/3 łyżeczki ekstraktu stewii

Słony karmel:

– 4 łyżki erytrytolu

– 1/4 szklanki wody

– 6 łyżek śmietanki kokosowej

– szczypta gruboziarnistej soli morskiej / himalajskiej

Wykonanie:

Spód: Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodając stopniowo tylko tyle wody, aby dało się zagnieść kruche ciasto. Schłodzić przez kilkadziesiąt minut i następnie wylepić nim wyłożoną papierem tortownicę (tylko dno). Piec w 190 stopniach z termoobiegiem przez około 25-30 minut.  Ostudzić.

Masa: Do rondelka wlać mleko, wsypać słodziki i kaszę manną i zagotować jak klasyczną kaszę na mleku. Gorącą kaszę umieścić w malakserze i stopniowo, łyżka po łyżce dodawać masło orzechowe. Masa ma być bardzo gęsta. Wyłożyć ją na upieczony chłodny spód i schłodzić minimum przez kilka godzin.

Karmel: Erytrytol wsypać do garnka (najlepiej o grubszym dnie) i równomiernie rozprowadzić po dnie) i podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy zacznie brązowieć, dolać wody i energicznie mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gotować około minuty po czym dodać jogurt grecki, a następnie gotować jeszcze 5-6 minut. Na koniec wsypać sól i zamieszać. Schłodzić i udekorować karmelem wierzch tarty.

 IMG_5814 obrobione IMG_5843 obrobione IMG_5846 obrobione IMG_5816 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>