Tarta z pieczonym jogurtem greckim, powidłami porzeczkowymi i kawową pianką

bez-tluszczu bez-glutenu bez-cukru

Przepis trochę kontrowersyjny, bo z użyciem surowych białek…Warto, bo ciasto jest ciekawe w smaku i połączeniu kilku struktur. Ale dla tych, którzy się nie zdecydują, można kawową pianę zapiec :)

IMG_4436 obrobione

Przepis (tortownica 24 cm):

Spód:

– 50 g mąki kokosowej odtłuszczonej

– 50 g mąki dyniowej odtłuszczonej

– 5 łyżek erytrytolu

– ok. 4 – 6 łyżek mleka

– aromat kokosowy

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/3 łyżeczki gumy ksantanowej

Masa jogurtowa:

– 400 g jogurty greckiego light

– 6 czunatych łyżek erytrytolu

– 1/2 łyżeczki ekstraktu stewii

- aromat waniliowy

Pianka kawowa:

- 2 białka (jajka świeże, tylko z pewnego źródła, najlepiej z wolnego chowu)

- 3 łyżki erytrytolu

- 1 łyżeczka kawy instant zmielonej na pył

- 2,5  łyżeczki żelatyny

Dodatkowo: ok. 5 łyżeczek powideł porzeczkowych

Wykonanie:

Spód: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dodać tyle mleka, żeby dało się zagnieść sypkie ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny i po tym czasie wykleić nim spód blaszki wyłożonej papierem. Zapiec w 180 stopniach przez ok. 15 min.

Masa jogurtowa: Jogurt zmiksować na niskich obrotach z erytrytolem, stewią i aromatem. Wyłożyć na spód i dodać konfiturę rozkładając ją łyżeczką w kilku miejscach na masie. Zapiekać przez około 35 minut, aż masa się zetnie. Ostudzić.

IMG_4427 obrobioneTak wygląda zapieczona masa serowa z powidłami przed położeniem pianki

Pianka: Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości zimnej wody i zostawić do napęcznienia przez kilkanaście minut. Białka ubić z erytrytolem na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając kawę. Żelatynę rozpuścić na minimalnym ogniu i po lekkim ostudzeniu wlać cienkim strumyczkiem do piany, cały czas ubijając. Całość przelać na ostudzoną masę jogurtową Wstawić do lodówki na kilka godzin.

UWAGA: Dla tych, którzy mimo wszystko maja opory przed zjedzeniem surowych białek, proponuję w połowie pieczenia masy jogurtowej dodać piankę kawową, bez żelatyny za to z podwojoną ilością erytrytolu oraz łyżką skrobi ziemniaczanej, i dalej zapiekać, włączając na ostatnie 8 minut termoobieg. Być może konieczne będzie wydłużenie nieco czasu pieczenia, żeby piana się ładnie zrumieniła.

IMG_4467 obrobione

IMG_4462 obrobione  IMG_4477 obrobione IMG_4484 obrobione IMG_4509 obrobione

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>