Torcik na zimno z ricotty i jogurtu greckiego z musem jagodowym i truskawkami na czekoladowym spodzie

bez-tluszczubez-jajekbez-glutenubez-cukru

Pięknie wygląda, ale jeszcze lepiej smakuje. Rozpływająca się w ustach masa z musem jagodowym (wykorzystałam ostatnie zasoby przy okazji porządków w zamrażarce), świeże truskawki i czekoladowy spód. Lekko, letnio i świeżo. IMG_6014 obrobione

Przepis (tortownica 24 cm):

Masa:

– 250 g ricotty o 6% zawartości tłuszczu

– 370 g jogurtu greckiego light

– 6 płaskich łyżeczek żelatyny

– 8 łyżek erytrytolu

– 1/2 łyżeczki ekstraktu stewii

– garść mrożonych jagód + 1/4 łyżeczki ekstraktu stewii (jeśli nie macie pod ręką jagód, sprawdzą się też idealnie truskawki)

– kilka truskawek

Spód:

– 80 g mąki jaglanej

– 20 g karobu

– 20 g kakao odtłuszczonego

– 6 łyżek erytrytolu

– 1/4 łyżeczki ekstraktu stewii

– aromat czekoladowy

– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/3 łyżeczki gumy ksantanowej

– kilka łyżek mleka do złączenia składników

Wykonanie:

Spód: Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodając mleko na sam koniec (tylko tyle, żeby dało się połączyć wszystko  w jednolitą, kruchą masę). Wykleić ciastem wyłożona papierem tortownicę, ponakłuwać widelcem i piec w 190 stopniach z termoobiegiem około 20-25 minut. Ostudzić. Pokroić truskawki na plasterki i wyłożyć na ostudzony spód.

Mus jagodowy: Jagody rozmrozić i zmiksować ze stewią na gładką masę.

Masa: Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Ricottę odcedzić na sitku i połączyć z jogurtem greckim. Przełożyć do malaksera i zmiksować z pozostałymi składnikami (oprócz żelatyny) na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu i ostudzić, a następnie wlewać minimalnym strumieniem do masy serowo-jogurtowej cały czas mieszając. Natychmiast wylać na ostudzony spód z truskawkami. Bardzo szybko zrobić w masie fantazyjne kleksy musem jagodowym (najlepiej za pomocą  drewnianego patyczka lub końcówki łyżki). Schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

IMG_6013 obrobione

IMG_6017 obrobione IMG_6023 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>