Tort bezowy z kokosową bitą śmietaną, malinami, sosem malinowym i płatkami migdałowymi

bez-laktozy bez-tluszczu bez-glutenu bez-cukru

Jest tylko jedno słowo, które opisuje ten deser – niebiański! Połączenie słodkiej bezy i kwaskowych malin tworzy duet idealny. Do tego bita śmietana z mleka kokosowego i płatki migdałowe i mamy deser marzeń. Wbrew pozorom, wykonanie całości nie zajmuje wiele czasu, a blaty bezowe można upiec dzień wcześniej. Propozycja idealna na definitywny koniec sezonu malinowego (mi udało się je jeszcze kupić w jednej z sieci delikatesów, ale równie dobrze sprawdzą się pieczone śliwki czy karmelizowane gruszki).

IMG_8292 obrobione

Przepis (duża tortownica 24 cm):

Blaty bezowe:

- 7 białek ze średnich jajek lub 6 dużych

- 250 g erytrytolu / ksylitolu lub ich mieszanki

- łyżka soku z cytryny

- szczypta soli

Kokosowa bita śmietana:

- 2 puszki po 400 ml mleka kokosowego bez sztucznych dodatków

- 4 łyżki sproszkowanego erytrytolu

- łyżka mąki ryżowej

Sos malinowy:

- 150 g malin

- 2 łyżki miodu

Dodatkowo: 200 g malin i garść płatków migdałowych

Wykonanie:

Beza: Białka ubijać dodając stopniowo erytrytol / ksylitol aż do uzyskania bardzo sztywnej, lśniącej piany. Masę dzielimy na pół i wykładamy na papier do pieczenia na uprzednio odrysowane od spodu tortownicy okręgi. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i suszymy około 1 godzinę i 25 minut. Blaty najlepiej upiec wieczorem i zostawić je w zamkniętym piekarniku na całą noc (beza nie pęka i nie kruszy się wtedy).

Kokosowa bita smietana: Mleko kokosowe wstawiamy do lodówki minimum 24 godziny wcześniej (lub ewentualnie na około godzinę do zamrażarki). Ubijamy jak zwykłą śmietanę (może to potrwać dłużej), dodając erytrytol i pod sam koniec ubijania mąkę ryżową. Można dodać odrobinę aromatu kokosowego.

Sos malinowy: Maliny blendujemy z miodem.

Na pierwszy z blatów wykładamy bitą śmietanę, układamy na niej maliny, wciskając je mocniej do środka i przykrywamy drugim blatem. Polewamy po wierzchu sosem malinowym posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi. Schłodzić przed podaniem minimum godzinę w lodówce. Kroić najlepiej nożem z ząbkami.

IMG_8277 obrobione IMG_8282 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>