Tort Irish Coffee z kremem z kaszy orkiszowej i migdałami

bez-tluszczu bez-cukru bez-laktozy

Jak już wiele razy udowadniałam, tort tortu nierówny. Poniższa wersja nie jest naładowana pustymi kaloriami pochodzącymi z cukru i tłuszczu, a smakuje rewelacyjnie. Delikatny, puszysty biszkopt kakaowy nasączony ponczem z whisky i cherry, przełożony kawowym kremem z … kaszki orkiszowej, a na wierzchu prażone mielone migdały! Jedna porcja to tylko 183 kcal! W sam raz na noworoczne postanowienia, bo jak widać, wcale nie musimy rezygnować ze ‚słodyczowych’ przyjemności :)

IMG_4880 obrobione 2

Przepis (mała tortownica 18 cm):

Biszkopt:

- 3 duże jajka

- pół szklanki mąki pszennej tortowej

- 1/4 szklanki kakao

- 1/3 szklanki erytrytolu

Krem:

- 600 ml mleka migdałowego

- łyżka delikatnego miodu

- 1/2-3/4 szklanki erytrytolu

- 1/4 łyżeczki ekstraktu stewii

- łyżka kawy instant

- 1 i 1/2 łyżki cherry

- 1 i 1/2 łyżki słodkiego wina, np. marsala (pasuje też likier kawowy)

- 7-8 łyżek kaszki orkiszowej drobnej

Poncz:

- pół szklanki wody

- 3 łyżki cherry

- 2 łyżki whisky

- łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo garść mielonych migdałów do dekoracji.

Wykonane:

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę z erytrytolem, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Delikatnie wmieszać szpatułką przesianą mąkę i kakao. Wlać do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno) i piec przez około 35 min do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu upuścić tortownicę na podłogę z wysokości ok. 60 cm i odstawić biszkopt do wystygnięcia. Po ostudzeniu wykroić go z rantu tortownicy i przeciąć na trzy równe blaty.

Poncz: Wodę zmieszać z alkoholami i sokiem z cytryny i łyżeczką nasączać każdy z blatów z obydwu stron, tak aby nie było wyczuwalnych suchych miejsc. Ponczu jest trochę za dużo na cały tort, powinno zostać około 1/4 ilości w zależności od wilgotności biszkoptu. Nasączone blaty będą bardzo ciężkie i mogą się złamać przy ich przenoszeniu, najlepiej więc przenosić je na np. dwóch długich nożach lub nasączać już bezpośrednio w miejscu, w którym mają docelowo leżeć.

Krem: Około 500 ml mleka zagotować z erytrytolem i stewią, w pozostałych 100 ml rozmieszać kaszkę orkiszową i miód. Wlewać stopniowo kaszkę do mleka cały czas mieszając, jak przy gotowaniu budyniu. Dodać kawę, cherry i słodkie wino lub likier kawowy. Całość ma się gotować na wolnym ogniu około 5 min do zgęstnienia, bez przerywania mieszania. Zostawić do przestudzenia i całkowitego stężenia. Krem dzielimy na 3 części i przekładamy nim nasączone blaty biszkoptowe. Wierzch posypujemy zmielonymi migdałami. Dla przełamania smaku, można pierwszy z blatów przed położeniem kremu posmarować niewielką ilością domowego dżemu, np. z czarnej porzeczki lub wiśni.

IMG_4907 obrobione IMG_4911 obrobione IMG_4902 obrobioneTaki kawałek to tylko 180 kcal !!!  i 7,3 g tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>