Tort orzechowy z czekoladowym kremem jaglanym, konfiturą wiśniową i wegańskim słonym karmelem

bez-cukru

Rzadko mi się to zdarza, ale z tego tortu jestem na prawdę dumna :) Połączenie orzechowego ciasta, delikatnego jaglanego kremu czekoladowwego, wiśniowej konfitury, waniliowej góry i solonego karmelu wyszło obłędne. I mimo, że nie jest to jedna z najbardziej dietetycznych propozycji na blogu, jak na tort jest i tak nieźle. Krem maślany zastąpiłam duuużo lżejszą masą kakaową z kaszy jaglanej z dodatkiem jerezu, a wierzch to gęsty serek naturalny z wanilią Jak dla mnie jeden z najsmaczniejszych tortów ever. Warto też wypróbowac wegański słony karmel!

IMG_8482 obrobione

Przepis (mała tortownica 20 cm):

Ciasto orzechowe:

- 100 g orzechów (ja użyłam arachidowych, laskowych i włoskich) zmielonych na mąkę

- 75 g mąki pszennej

- 4 żółtka

- 70 g cukru muscovado

- 75 g erytrytolu

- płaska łyżeczka ekstraktu stewii

- 7 łyżek oleju rzepakowego

- aromat waniliowy

- szczypta soli

- łyżeczka proszku do pieczenia

-3/4 łyżeczki sody

- ok. 1/3-1/2 szklanki mleka

Masa jaglana:

- 3/4 szklanki kaszy jaglanej

- 2 kopiaste łyżki kakao

- 50 ml jerezu (sherry)

- 1/2 łyżeczki ekstraktu stewii lub 2-3 łyżki miodu

- ok. 10 łyżek erytrytolu / ksylitolu zmielonego na puder

- aromat kakaowy/orzechowy

- 4 łyżki oleju kokosowego

Masa waniliowa na wierzch i boki:

- 300 g gęstego serka homogenizowanego lub bardzo gęstego i drobno zmielonego twarogu

- ziarenka z 1 laski wanilii

- 8-10 łyżek erytrytolu / ksylitolu

Solony karmel (z tych proporcji otrzymamy większą ilośc niż ta potrzebna do dekoracji tortu)

- szklanka mleka kokosowego z puszki (bez sztucznych dodatków i emulgatorów)

- 50 g cukru trzcinowego

- 50 g erytrytolu / ksylitolu

- 2 łyżki oleju kokosowego

- 1/4 łyżeczki soli morskiej

Dodatkowo: 2 łyżki konfitury wiśniowej, garść płatków migdałowych i kikla kostek czekolady.

Wykonanie:

Ciasto: Składniki sypkie łączymy w jednym naczyniu, mokre w drugim a następnie łyżką łączymy ze soba zawartości obu naczyń i wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem (samo dno). Pieczemy około 45 in w sth z termoobiegiem. Studzimy i kroimy na 3 części.

Krem jaglany: Kaszę przelewamy gorąca wodą i gotujemy w dwukrotnie większej ilości mleka. Gorącą kaszę blendujemy z olejem, słodzikami, aromatem, jerezem i kakao na idealnie gładką masę i jeszcze ciepłą przekładamy ciasto.

Masa waniliowa: Serek mieszamy ze słodzikami i wanilią i ucieramy mikserem kilka minut, a następnie chłodzimy w zamrażarce prze około pół godziny.

Solony karmel: Mleko, cukier i erytrytol wlewamy do garnka z grubym dnem i gotujemy około 30 minut mieszając, aż masa zgęstnieje. Po lekkim przestudzeniu dodajemy sól i olej kokosowy. W miarę stygnięcia karmel zgęstnieje jeszcze bardziej i takim najlepeij dekorować tort.

Składanie: Pierwszy z blatów smarujemy konfiturą wiśniową, a następnie ciepła masą jaglaną. Przykrywamy drugim blatem, który też samrujemy kremem jaglanym i przykrywamy trzecim blatem. Wierzch i boki tortu  zasmarowujemy schłodzonym kremem waniliowym.. Kiedy karmel mocno zgęstnieje, dekorujemy boki. Górę dekorujemy podprażonymi płatkami migdałowymi i startą na grube wiórki czekoladą.

IMG_8470 obrobione IMG_8480 obrobione IMG_8486 obrobione IMG_8485 obrobioneIMG_8493 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>