Tort z malinami i bitą śmietaną z mleka kokosowego

bez-cukru bez-tluszczu

Tort piekłam na urodziny córeczki, co tłumaczy tą hmm… osobliwą dekorację. No ale co zrobić: Świnka Pepa rządzi (chociaż muszę się pochwalić, że podeszłam do sprawy ambitnie i sama zrobiłam też widoczną na zdjęciach figurkę z masy marcepanowej). Niestety za szybko zniknął i nie zdążyłam zrobić zdjęć ciasta w przekroju :( Tort jest lekki i nie za słodki, z delikatnym posmakiem kokosa i kwaskowatymi malinami, a przy tym nie wymaga wiele pracy.

IMG_3873 obrobione

Przepis (duża tortownica 24 cm):

Biszkopt:

– 5 jajek L

– 3/4 szklanki erytrytolu

– 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)

– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Bita śmietana:

– 2 puszki po 400-450 ml mleka kokosowego

– 8 łyżek sproszkowanego erytrytolu (można samodzielnie zmielić go młynkiem na puder)

Dodatkowo: 600 g świeżych malin.

Wykonanie:

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając erytrytol. Następnie dodajemy po jednym żółtku jajka, i delikatnie mieszamy. Na koniec przesiewamy przez sitko mąki i bardzo lekko łączymy je z ciastem. Wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy (samo dno, a boków niczym nie smarujemy). Pieczemy w 170 stopniach około 30-35 min do suchego patyczka. Jak już wspominałam we wcześniejszych wpisach, jestem zwolenniczką „rzucania biszkoptem” zaraz po wyjęciu go z piekarnika, więc upuszczam go w tym momencie z wysokości około 60 cm na podłogę:) Jeśli ktoś jest sceptycznie nastawiony, może pominąć ten fragment.

Bita śmietana: mleko musi być bardzo mocno schłodzone, najlepiej żeby stało 2-3 dni w lodówce. Ubijamy je na najwyższych obrotach stopniowo dodając erytrytol.

Biszkopt rozkrawamy na 3 części, pierwszy blat smarujemy 1/3 śmietany i rozkładamy na niej równomiernie maliny, przykrywamy kolejnym blatem i powtarzamy czynności z kolejną warstwą. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 2-3 godziny.

IMG_3854 obrobione IMG_3853 obrobione IMG_3864 obrobione

240 kcal na na prawdę duży kawałek tortu uważam za całkiem przyzwoity wynik :) A w porównaniu do standardowych ponad 600 kcal na porcję (tort z kremem na maśle) robi jeszcze lepsze wrażenie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>