Tradycyjna szarlotka z kratką bezglutenowa

bez-cukru bez-glutenu

Tradycyjna szarlotka w bezglutenowej odsłonie. Jabłka nie są wcześniej duszone, tylko ścierane bezpośrednio na podpieczony spód, dlatego ciasto jest bardzo szybkie do zrobienia.

IMG_8677 obrobione

Przepis (mała tortownica 20 cm):

Ciasto kruche:

– 70 g masła lub wegańskiej margaryny

– 6 łyżek oleju rzepakowego

– 2 żółtka

– 2 łyżki miodu płynnego (opcjonalnie)

– 100 g erytrytolu / ksylitolu lub pół na pół

– 1/3 łyżeczki ekstraktu stewii

– aromat waniliowy

– szczypta soli

– 3 kopiaste łyżki mąki ryżowej

– 3 kopiaste łyżki mąki z tapioki / skrobi ziemniaczanej

– kopiasta łyżka mielonego siemienia lnianego

– 1/8 łyżeczki gumy ksanatnowej

– łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie z jabłek:

– 3 średnie, kwaskowe jabłka

– 3-4 łyżki erytrytolu

– 2 łyżki kaszy manny

– łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Ciasto: żółtka ucieramy ze słodzikami, dodajemy olej, masło i pozostałe sypkie składniki i zagniatamy szybko zwarte ciasto. Schładzamy przez około pół godziny, a nastęonie dzielimy w proporcji 1/3 : 2/3. Większą częścią ciasta wylepiamy dno tortownicy (ja użyłam silikonowej, która mimo moich wcześniejszych obaw doskonale się sprawdziła przy cieście kruchym), a mniejszą wkładamy na chwilę do zamrażarki. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. W tym czasie ścieramy obrane jabłka na grubych oczkach tarki, mieszamy z erytrytolem, kaszą i cynamonem. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy  na około 4 mm grubość i wycinamy z niego paski szerokości około 1 cm. Nadzienie jabłkowe wykładamy na podpieczony spód i przykrywamy powycinanymi paskami, układając je w kształt kratki. Pieczemy około 20 – 25 minut z termoobiegiem. Kiedy wierzchnia warstwa już się przyrumieni, można przykryć ciasto folią i dopiec je w ten sposób.

IMG_8692 obrobione IMG_8694 obrobione IMG_8686 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>