Trzyskładnikowe, błyskawiczne batoniki kokosowe bez pieczenia

bez-laktozy bez-glutenu bez-jajek bez-cukru

Błyskawiczne w wykonaniu, trzyskładnikowe batoniki kokosowe. Tak proste, że poradzi sobie z nimi nawet dziecko :) Zamiast wierzchniej warstwy musu jabłkowego, można użyć polewy czekoladowej lub masła orzechowego.

IMG_9258 obrobione

Przepis ( około 12 batoników):

– szklanka wiórek kokosowych

– 3 kopiaste łyżki oleju kokosowego w temperaturze pokojowej

– 6 – 8 łyżek płynnego miodu

– opcjonalnie: ekspandowana kasza jaglana, około 1/3 szklanki

Dodatkowo: mus jabłkowy i dowolne orzechy

Wykonanie:

Składniki mieszamy ze sobą bardzo dokładnie, tak żeby wszystkie wiórki (i kasza jeśli używamy) były obtoczone w miodzie i oleju. Ugniatamy bardzo mocno w foremce silikonowej (keksówce) na wysokość około 1,5 cm, smarujemy po wierzchu musem jabłkowym i posypujemy prażonymi orzechami. Chłodzimy w lodówce przez minimum 45 minut. Po tym czasie można kroić ostrym nożem.

IMG_9249 obrobione

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>