Minitorcik migdałowy z serka wiejskiego na ciasteczkowym spodzie

IMG_9353 obrobione

bez-cukru bez-tluszczu

Pomysł na deser bez pieczenia (jesli mamy gotowe kruche ciastka), z serkiem twarożkowym w roli głównej. Bardzo szybki do zrobienia, trzeba jedynie troche poczekać, aż stężeje w lodówece. Idealny na ciepłe dni, kiedy nie may ochoty włączać piekarnika.IMG_9342 obrobioneCzytaj dalej

Kruche ciasteczka z czekoladą i rodzynkami

IMG_9359 obrobione

bez-cukru bez-laktozy

Proste, klasyczne ciasteczka z dodatkiem drobno posiekanej czekolady, rodzynek. oraz mąki orzechowej. Wyjątkowo kruche i chrupiące. Smakiem bardzo przypominają pewne znane ciasteczka śniadaniowe z kłosem ;), ale nie zawierają cukru i tylko same naturalne składniki. U mnie zostały okrzyknięte najlepszymi ciastkami jakie zrobiłam od dłuższego czasu.

IMG_9359 obrobione

Czytaj dalej

Hotteok – koreańskie racuchy drożdżowe z orzechami, miodem i cynamonem

IMG_9305 obrobione

bez-laktozy bez-cukru bez-jajek

Dzisiaj coś nietypowego – słodkości koreańskie! Z racji warsztatów, do jakich miałam przyjemność się przygotowywać, testowałam kilka przepisów. To, co otrzymałam  okazało się bardzo smaczne, wbrew panującej opinii, że ten rejon świata raczej nie słynie ze spektakularnych wypieków. Dzisiaj pierwsze z serii koreańskich słodyczy – hotteok czyli takie nasze drożdżowe racuchy. Różnica polega na nadzieniu i użyciu nietypowej mąki – mochiko, czyli słodkiej mąki ryżowej. Placki okazały się prawdziwym hitem – mięciutkie, aromatyczne, pachnące cynamonem i orzechami. Dodatkowym plusem dla alergików jest to, że nie zwierają jajek ani mleka! Bardzo polecam!

IMG_9305 obrobione

Czytaj dalej

Trzyskładnikowe, błyskawiczne batoniki kokosowe bez pieczenia

IMG_9258 obrobione

bez-laktozy bez-glutenu bez-jajek bez-cukru

Błyskawiczne w wykonaniu, trzyskładnikowe batoniki kokosowe. Tak proste, że poradzi sobie z nimi nawet dziecko :) Zamiast wierzchniej warstwy musu jabłkowego, można użyć polewy czekoladowej lub masła orzechowego.

IMG_9258 obrobione

Czytaj dalej

Unikatowe wasztaty „Koreańskie słodycze”!

Koreanskie slodycze

Już 6 kwietnia zapraszamy na unikatowe warsztaty „Koreańskie słodycze”, gdzie przygotujemy wspólnie flagowe koreańskie słodkości. Oryginalne przepisy i produkty, ciekawe połączenia smaków i tekstur, dla miłośników azjatyckich smaków i wszstkich tych, którzy dopiero chcieliby je poznać. Gotujemy w wilanowskiej restauracji Kuchnia Otwarta.    Koreanskie slodycze

Ciasteczka orzechowe

IMG_9226 obrobione

bez-glutenu bez-cukru

Proste, ale bardzo aromatyczne i pełne orzechowego smaku ciasteczka. Na mące arachidowej, z dodatkiem cukru muscovado nadającego im karmelowego wykończenia. Można dodać też masła orzechowego, ale w lżejszej wersji są równie smaczne.

IMG_9226 obrobione

Czytaj dalej

Szarlotka kokosowa z cynamonem i kardamonem

IMG_9201 obrobione

bez-laktozy bez-glutenu bez-cukru

Pyszna, aromatyczna szarlotka, którą szybko się robi dzięki nadzieniu z surowych tartych jabłek. Dodatek mąki i wiórek kokosowych oraz cynamon i kardamon tworzą idealne połączenie.

IMG_9201 obrobione

Czytaj dalej

Warsztaty

W marcu zapraszamy na następujące warsztaty kulinarne:

11.03. godz. 14:30 ” Rodzinne gotowanie: Zdrowe słodycze”  – Kluboksięgarnia Badet, ul. Lentza 35a, Warszawa;

http://www.badet.pl/kalendarium/zdrowe-slodycze-rodzinne-gotowanie/

Badet Facebook

16.03. godz. 18:30 - ” Wielkanocne warsztaty kulinarne” – Bistro Magiel Kulinarny, ul. Klimczaka 17/209 , Warszawa

plakat zdj

 

Migdałowy mini torcik z polewą czekoladową na orzechowym spodzie

IMG_9175 obrobione

bez-jajek bez-cukru bez-tluszczubez-glutenu

Serek wiejski, daktyle, orzechy i wyszedł super smaczny deser. Co ciekawe, w smaku wcale nie przypomina sernika, na co wskazywałby główny składnik… Bardzo polecam, efektowny i szybko się robi!

IMG_9175 obrobione

Czytaj dalej