Waniliowe ciasto z borówkami

bez-cukru

Ekspresowe ciasto ucierane z dodatkiem świeżych borówek, na które właśnie zaczyna się najlepsza pora. Waniliowe, o maślanym posmaku, puszyste, z dużą ilością tych pysznych owoców na pewno zasmakuje każdemu. W wersji z malinami będzie równie pyszne.

IMG_9658 obrobione

Przepis (keksówka 10 x 23 cm):

– 1 żółtko

– 1 jajko całe

– 120 g erytrytolu / ksylitolu

– łyżeczka ekstraktu stewii

– aromat waniliowy

– 2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego

– 4 łyżki oleju rzepakowego

– 50 g masła roztopionego lub margaryny wegańskiej

– 130 g mąki pszennej

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody

– 150-200 g borówek lub malin

Wykonanie:

Jajko i żółtko ucieramy ze słodzikami, dodajemy olej i roztopione masło, jogurt a następnie pozostałe składniki sypkie. Mieszamy za pomocą łyżki (nie miksera, który zbytnio napowietrzy ciasto) i na koniec wrzucamy borówki, ponownie lekko mieszając. Ciasto nie może być zbyt rzadkie (lejące), ale o konsystencji gęstej śmietany. Przelewamy do keksówki (u mnie silikonowa) i pieczemy około 50 minut z termoobiegiem w 180 stopniach.

IMG_9670 obrobione IMG_9667 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>