Waniliowo – migdałowe ciasto z truskawkami, bezglutenowe

bez-cukru bez-glutenu

Truskawki pojawiły się dość wcześnie w tym roku, trzeba więc korzystać. Dlatego dzisiaj pierwszy wpis z ich udziałem (i to tymi najlepszymi, bo z własnej uprawy) w postaci prostego ciasta waniliowo – migdałowego. Zastanawiałam się nad dodaniem na wierzch budyniu waniliowego, ale stwierdziłam, że same truskawki są tak pyszne, że ciastu już nic więcej nie trzeba. Klasyka w bezglutenowej, pysznej wersji.

IMG_9550 obrobione

Przepis (forma do tarty o średnicy 24 cm):

- 2 jajka

- 5 łyżek miodu płynnego

- 5 łyżek oleju kokosowego płynnego

- 1/2 szklanki erytrytolu

- aromat waniliowy

- ok. 1/2 szklanki maślanki

- 80 g mąki migdałowej

- 80 g mąki ryżowej

- 1/8 łyżeczki gumy ksantanowej

- łyżeczka sody

- łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 300 g truskawek

Wykonanie:

Jajka mieszamy z miodem i słodzikami, dodajemy olej, aromat i wszystkie sypkie składniki, a nastepnie stopniowo dolewamy maślankę. Jesli ciasto jest zbyt gęste, zwiększamy jej ilość. Konsystencja ma byc nieco gęstsza niż na ciasto naleśnikowe, ale już nie lejąca. Przelewamy do formy wyłożonej w całości papierem i układmy na całej powierzchni truskawki. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Po ostudzeniu opruszamy zmielonym na puder erytrytolem.

IMG_9538 obrobione IMG_9546 obrobione IMG_9554 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>