Waniliowy torcik jaglany na migdałowym spodzie

bez-laktozy bez-glutenu bez-jajek bez-cukru

Pyszny i ładnie prezentujący się deser, nieskomplikowany i szybki do zrobienia.

IMG_9247 obrobione

 

Przepis (2 torciki o średnicy 9 cm):

Spód:

– 50 g mąki migdałowej

– 30 g zmielonych na mąkę (bardzo ważne!) dowolnych orzechów

– 30 g mąki ryżowej

– 1/8 łyżeczki gumy ksanatanowej

– 6 łyżek zmielonego na puder erytrytolu + 1/3 łyżeczki ekstraktu stewii

– łyżeczka proszku do pieczenia

– aromat migdałowy

– 4 łyżki oleju rzepakowego

– szczypta soli

Masa jaglana:

– 100 g suchej kaszy jaglanej

– 200 ml dowolnego mleka

– 2 łyżki miodu

– aromat waniliowy lub nasiona z połowy laski wanilii

– kopiasta łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)

– 8-10 łyżek erytrytolu + 1 czubata łyżka cukru muscovado (opcjonalnie)

– 2 łyżki miodu

– 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo: maliny i kilka kostek czkolady do dekoracji

Wykonanie:

Spód: Wszystkiniki połączy w zwarte ciasto. Jesli trudno je skleić mozna dodać 1-2 łyżki lodowato zimnej wody. Schłodzic kilkanaście minut i po tym czasie wylepić nim rant o średnicy około 8-9 cm, podkładając od spodu papier do pieczenia. Ponakłuwac widelcem i piec w 180 stopniach przez około 20 minut.

Masa jaglana: żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i zostawić do napęcznienia. Kaszę przelać na sitku wrzątkiem i wrzucic do garnka. Zalać mlekiem i gotować namałym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Zostawić na kilkanaście minut i po tym czasie, kiedy kasza jeszcze jest ciepła, dodać miód, słodziki, aromat i zmiksować wszystko na gładką masę. Ostudzić. żelatynę rozpuścić i cienkim strumyczkiem wlewać do kaszy, cały czas miksując. Wylać na upieczony migdałowy spód (w rancie) i zostawić do ostudzenia. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorowac startą czekoladą i malinami.

IMG_9243 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>