Wegańskie pralinki jak „Ferrero Rocher”

bez-laktozy  bez-cukru bez-jajek

 Kuleczki, które wyglądem kojarzą się jednoznacznie ze znanymi pralinkami w złotych papierkach. Ale tylko z wyglądu, bo składniki i przede wszystkim wartości odżywcze są znacznie inne. Ta ich zdrowa wersja baaardzo przypadła do gustu wszystkim, którzy jej spróbowali, więc polecam z czystym sumieniem ;)

IMG_7186 obrobione

Przepis (około 25 kulek):

– 1,5 szklanki płatków  orkiszowych

– 0,5 szklanki mąki owsianej

– 7 – 8 łyżeczek domowego puree daktylowego *

– 3 łyżki syropu z agawy / w wersji niewegańskiej płynnego miodu

– łyżeczka ekstraktu stewii (opcjonalnie, jeśli lubicie bardziej słodko)

– 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego

– garść rodzynek

– szczypta soli

* domowe puree daktylowe – daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na pół godziny. Blendujemy na idealnie gładką masę z taką ilością zimnej wody, jaka da nam pożądaną konsystencję puree. Ja zwykle używam 300 g daktyli i około pół szklanki wody.

Polewa czekoladowa:

– 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru

Dodatkowo: duża garść orzechów arachidowych niesolonych, potłuczonych na małe kawałki

Wykonanie:

Kulki: Płatki miksujemy w malakserze na bardzo gruboziarnistą mąkę, dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy do połączenia się w jednolitą, zwartą masę.

Polewa: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej: do garnka nalewamy niewielką ilość wody, stawiamy na średnim ogniu i umieszczamy na garnku metalową lub szklaną miskę. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i do miski wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę. Zostawiamy do roztopienia, mieszając co jakiś czas szpatułką.

Z masy formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, które następnie obtaczamy w czekoladzie i w potłuczonych drobno orzechach. Zostawiamy do zastygnięcia, przechowujemy w lodówce do około 1,5 tygodnia.

IMG_7180 obrobione

IMG_7200 obrobione

Zamiast orzechów, do obtoczenia użyć można amarantusa ekspandowanego.

IMG_7162 obrobione IMG_7195 obrobione

IMG_7176 obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>