Wegańskie pralinki (lub jak kto woli – ‚kulki mocy’)

bez-tluszczubez-laktozybez-glutenubez-jajekbez-cukru

Dziś coś, co ostatnio popularne stało się pod nazwą ‚kulki mocy’ :), ale dla mnie to po prostu idealna wegańska wersja pralinek. Ich rodzajów może być tyle, ile pomysłów przyjdzie Wam do głowy. Bazą są suszone owoce (zwykle daktyle), do których dorzucamy wszystko, na co mamy ochotę, no może prawie wszystko… U mnie w wersji ze słonecznikiem, suszonym jabłkiem , wiórkami kokosowymi i kakao. Dziecinnie proste i szybkie do wykonania i świetna zabawa dla dzieci właśnie.

img_6393-obrobione

Przepis (około 20 pralinek):

– 100 g suszonych daktyli

– 40 g suszonych jabłek

– garść słonecznika

– 4 łyżki wiórek kokosowych

– łyżka kakao

Dodatkowo: wiórki kokosowe i kakao do obtoczenia pralinek

Wykonanie:

Daktyle i jabłka zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie miksujemy w malakserze na jednolitą masę. Dodajemy słonecznik i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy kakao i wiórki i mieszamy już tylko łyżką do połączenia się składników. Wstawiamy masę do lodówki w jej najzimniejszą część na pół godziny  do zamrażarki na 15-20 minut.  Po tym czasie masa jest odpowiednio zwarta, żeby formować z niej pralinki / kulki. Zwilżamy dłonie wodą i formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy wedle upodobania w kakao lub wiórkach kokosowych. I gotowe! Można przechowywać w lodówce kilka dni.

img_6400-obrobione img_6405-obrobione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>